Дело за смърт на родилка поради лекарска грешка е продължило

...
Дело за смърт на родилка поради лекарска грешка е продължило
Коментари Харесай

Бавно правосъдие: Дело за смърт на родилка поради лекарска грешка продължило над 14 г.

Дело за гибел на родилка заради лекарска неточност е траяло повече от 14 години, като единствено следствието на случая е лишило 9 години, през 4 от които е бездействано. Това откри Инспекторатът към Висшия правосъден съвет (ИВСС) при инспекция на 117 заявки за отплата на вреди от постепенно правораздаване за интервала 1 юли - 30 септември 2022 година
Още по темата
Процесът е против трима акушер-гинеколози от столичната АГ " Шейново ", подсъдими за гибелта на 19-годишна родилка на 15 ноември 2007 година Седмица по-рано тя ражда първото си дете в общинското лечебно заведение, като по време на раждането е направена епизиотомия. На 12 ноември майката и новороденото й момченце са изписани, макар недоволствата на дамата от болки в корема и нарасналото й равнище на левкоцитите. През идващите дни родилката още веднъж се връща в " Шейново " с недоволства, като лекарите отстраняват част от шевовете й и вършат промивки. Едва след второто й посещаване обаче взимат материал за микробиологичен разбор.

Вечерта на същия ден - 14 ноември 2007 година - младата майка е призната в " Пирогов " в доста тежко положение. Извършена е незабавна интервенция, при която са източени 3 литра гной от коремната й празнина. Въпреки напъните на незабавните медици към 3 часа на 15 ноември родилката умира от септичен потрес и полиорганна непълнота поради остра бактериална зараза. 

Проверяващите са открили, че дългата над 9 години досъдебна фаза е вследствие на държанието на проверяващите органи и наблюдаващите прокурори. Разследването по делото е водено неритмично, назначавани са голям брой разнообразни съдебно-медицински експертизи с еднотипни задания. По-голямата част от процесуално-следствените дейности са били осъществени по претенции от юриста на наследниците на умрялата млада жена, направени при предявяване на следствието.

Общо над 4 години проверяващите са бездействали . Делото три пъти е внасяно в съда като в два от случаите съдът е прекратявал правосъдното произвеждане и е прибирал делото на прокуратурата за премахване на позволени на досъдебната фаза на процеса процесуални нарушавания, довели до нарушение правото на отбрана на обвинените.

Два пъти наблюдаващият прокурор е прекратявал наказателното произвеждане заради липса на задоволително доказателства за осъществено закононарушение от общ темперамент. И в двата случая съдът е отменял прокурорските постановления заради позволени основни нарушавания на процесуалните правила, изразяващи се в недоказаност на прокурорските актове и делото е връщано на прокуратурата за отстраняването им.

Обстоятелството, че досъдебната фаза на производството е с несъразмерна дълготрайност е коментирано и от Софийския градски съд, който през 2019 година постановява присъда по делото. Подсъдими са трима лекари от АГ " Шейново ", като наложените им санкции са пробация за период от една година.

При установяване размера на наложеното наказване правосъдният състав е приел, че по отношение на всеки един от подсъдимите е налице извънредно смекчаващо отговорността събитие, а точно изтеклият над 12-годишен интервал от време от осъществяването на действието до постановяването на първоинстанционната присъда (9 години от които досъдебна фаза на процеса), което сочело за фрапантно нарушаване на условието за осъществяване на наказателното произвеждане в рационален период.

Проверяващият състав на Инспектората към Висш съдебен съвет е открил забавяния и в правосъдната фаза на производството - първоинстанционният съд е изготвил претекстовете към постановената по делото присъда 7 месеца след приключване на законоустановения 60-дневен период, а въззивната инстанция е забавила администрирането на касационната тъжба на бранителя на един от подсъдимите с 5 месеца.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР