Дело за неплатени задължения за парно в София е продължило

...
Дело за неплатени задължения за парно в София е продължило
Коментари Харесай

Дело за неплатено парно продължило 10 години

Дело за неплатени отговорности за парно в София е траяло съвсем 10 години. Това се показва и като едно от най-продължителните производства, установени от Инспектората към Висш съдебен съвет при инспекция на 124 настоящи заявки за отплата на вреди от постепенно правораздаване.

Става дума единствено за тъжби, прегледани в интервала от Нова година до края на март, 2022-а.

ИВСС постоянно разгласява такива парадоксални случаи, за които хората са завели искове за обезщетение.

В съответния случай съдът - меко казано - не е бързал. Става въпрос за дело, прегледано единствено на една инстанция.

Например разпореждането на съда - че оставя случая без придвижване и указва на ищеца да си посочи дали предявява искове солидарно против няколко души, както и да обясни интервалите против всеки от ответниците, е постановено 1 година и 9 месеца след формиране на делото.

Също по този начин съдът изискал да се извърши информация за непрекъснат и сегашен адрес на ответниците, само че настояването му пристигнало 1 година и 5 месеца след приключване на 2-седмичния период по закон, и то в случай, че ищецът също е изискал осъществяване на такава информация.

Определението, с което съдът се произнася по всички предварителни въпроси и насрочва правосъдно съвещание, е постановено 2 години след постъпване на отговор на исковата молба от ответниците, а правосъдното решение е постановено 1 година и 1 месец след приключване на открития в Граждански процесуален кодекс едномесечен период.

Ето и истинското прессъобщение от Инспектората:

Дело за неплатени отговорности за парно в гр. София, траяло съвсем 10 години, е едно от най-продължителните производства, установени от Инспектората към Висш съдебен съвет при инспекция на 124 заявки за отплата на вреди от постепенно правораздаване за интервала 1 януари – 31 март 2022 година От тях 64 са основателни, като 16 са по наказателни, а 48 – по цивилен, търговски и административни каузи.

Делото е прегледано единствено от една правосъдна инстанция, като огромната му дълготрайност се дължи на събитието, че съдът е позволил огромен брой забавяния при осъществяване на процесуалните дейности по придвижването и приключването му. Разпореждането на съда за оставяне на исковата молба без придвижване на съображение член 129, алинея 2 вр. член 127, алинея 1, т. 4 Граждански процесуален кодекс, с което на ищеца е указано да посочи дали предявява исковете при изискванията на взаимност, както и интервалите, за които претендира заплащане по отношение на всеки от ответниците, е постановено 1 година и 9 месеца след формиране на делото. На последващо място, разпореждането на съда да се извърши информация на съображение член 47, алинея 3 Граждански процесуален кодекс за непрекъснат и сегашен адрес на ответниците по делото е постановено 1 година и 5 месеца след приключване на 2-седмичния период по член 47, алинея 2 Граждански процесуален кодекс за приемане на книжата от канцеларията на съда, в случай, че ищецът също е изискал осъществяване на такава информация. Определението на съображение член 140 Граждански процесуален кодекс, с което съдът се произнася по всички предварителни въпроси и насрочва правосъдно съвещание по делото е постановено 2 години след постъпване на отговор на исковата молба от ответниците, а правосъдното решение е постановено 1 година и 1 месец след приключване на открития в член 235, алинея 5 Граждански процесуален кодекс 1-месечен период.

Отчетът по глава трета „ а “ от Закон за съдебната власт за откритите нарушавания на правото на разглеждане и решение на делата в рационален период за интервала 1 януари – 31 март 2022 година може да се прочете на интернет страницата на ИВСС:

http://www.inspectoratvss.bg/bg/page/16.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР