Дело за клевета доведе семейство до пълно разорение. Това се

...
Дело за клевета доведе семейство до пълно разорение. Това се
Коментари Харесай

Семейство може да остане на улицата заради… обиден кмет

Дело за клюка докара семейство до цялостно опустошение. Това се случва откакто сумата, за която са наказани, неизвестно по какъв начин се усилва съвсем двойно. Сега хората са изправени пред риска да изгубят единственото си жилище.

Всичко стартира поради едно малко парче земя във врачанското село Синьо Бърдо, изгубено при странни условия от околните на Диляна Маркосян. Тя стартира правосъдни борби за разкриването им.

Към делото за парцела се прибавя и дело за клюка, заведено против нея от тогавашния кмет на селото: " Аз го нарекох " деспот ", за което и в този момент мога да се обоснова. "

--> Кметът към този момент не е сред живите, само че с оневиняването му се заемат неговите близки. Спорът завършва преди година и не е в нейна изгода – 3500 лева обезщетение, 1200 лева санкция и адвокатски хонорар за 1500 лева

Две седмици след решението на съда, Диляна Маркосян получава запорно известие от държавен правосъден реализатор в Районния съд в Мездра за близо 11 300 лв.. Как дължимите 6200 лева са се нараснали двойно не стана ясно. Служителят е напуснал, а до назначението на нов детайлности по делото не могат да бъдат изнасяни, обясниха от палатата.

Така, с цел да бъде обезпечено вземането, семейство Маркосян е на път да загуби единственото си жилище.

Ситуацията се усложнява и от обстоятелството, че малко преди финала на делото за клюка Диляна и брачният партньор й трансферират този и различен дребен апартамент на децата си, поради което против тях е предявен отменителен иск. С него имотните покупко-продажби са оповестени за незаконосъобразни и в следствие и четиримата от фамилията са наказани на първа инстанция.

" В кой български закон написа, че нямам право да си трансферира моето имущество на децата? (…) И в този момент съм нарушител – наказан. ", възмущава се Хачик Маркосян.

Съпругата му признава, че не би почнала борбата още веднъж: „ Не поради страха, че ще бъда наказана отново, а тъй като нямам сили, нямам и виждам какъв брой всичко е брутално”.

Сега решението по отменителния иск се апелира, делото е при започване на идващия месец. За седем години правосъдни борби, семейство Маркосян е похарчило над 13 хиляди лв.. Но най-малко земята, поради която стартира тази история, е възобновена.

Не е ляв или десен проблем

Този случай е доста индикативен за това по какъв начин за засегнатост на властта можеш да си загубиш двете жилища, разяснява в студиото на „ Тази сутрин” омбудсманът Мая Манолова, която е ангажирана с казуса.

„ Законът е деспот. Действащият закон реализира диктат над жителите. Не е обикновено да нямаш достъп до книжата на правосъдния реализатор, не е обикновено да бъдеш наказан без да имаш опция да се защитиш, не е обикновено разноските по делото да са в пъти по-големи от главния дълг”, акцентира тя.

По думите й практиката да се продават парцели на безценица за покриване на дребни по мярка задължения към този момент може да бъде атакувана в Страсбург като има неоправдателно решение против Словения и е въпрос на време и български жители да желаят обезщетение от страната.

Тя акцентира, че прокараните от нея законови промени против „ безконечните длъжници” не целят хората да не връщат задълженията си. Според нея признатата на първо четене 10-годишна отминалост на необезпечени отговорности би трябвало да се поправя, тъй като сега визира единствено връзките сред жителите, само че не и банки и монополисти.

--> По думите й от ПФ, Движение за права и свободи и ГЕРБ идват хрумвания след продажба на парцела, с който даден дълг е гарантиран, той към този момент да се смята за негарантиран. Също по този начин Манолова ще упорства за секване на практиката изпаднали в усложнение компании да се препродават на малоимотни лица.

„ Да те измами работодателят дали е ляв, или е десен проблем? Да ти продадат жилището на безценица дали е проблем на Българска социалистическа партия или е на ГЕРБ?”, запита публичният бранител.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР