Делфините са изумителни създания, които не спират да удивляват учените

...
Делфините са изумителни създания, които не спират да удивляват учените
Коментари Харесай

Делфините разпознават отражението си по-рано от човешките деца

Делфините са изумителни създания, които не стопират да удивляват учените със своите умения, разсъдък и качества. Едно скорошно проучване разкрива следващото доказателство за интелекта и съзнанието, което тези морски бозайници имат.

Учени са разкрили, че делфините могат да разпознаят личното си отражение на възраст от 7 месеца, демонстрирайки равнище на съзнание, което хората развиват на възраст от към 1 година.

Това твърди психологът Диана Райз в проучване, оповестено неотдавна в PLoS ONE.

Да се познаеш в огледалото може да звучи елементарно, само че то е един от общоприетите индикатори за просветеност и съзнание. Делфините и хората не са единствените същества на планетата, които могат да разпознаят своя огледален облик — слоновете, свраките и шимпанзетата също го могат.

За да дефинира по кое време тъкмо делфините развият способността да "виждат " себе си в отражение, Диана Райз, психолог в Hunter College, дружно с Рейчъл Морисън, изследват държанието на два малолетни делфина — Бейли и Фостър — в продължение на три години.

В началото учените следят, с цел да видят дали и по кое време делфините демонстрират пред огледало, конфигурирано в басейна им в Националния аквариум в Балтимор, признаци на самонасочено държание самоопределяне.

Под самоопределяне или самонасочено държание (Self-directedness) психолозите схващат "способността на субекта да контролира и приспособява държанието си към условията на дадена обстановка, с цел да реализира персонално определени цели и полезности ". Клонингер го разказва като "воля ", дефинирана като "метафорична нереална идея, описваща степента, до която субектът разпознава визията за себе си като интегриран целеустремен повсеместен субект, а не като дезорганизиран набор от реакции и импулси ".

След това учените маркират животните с триъгълник, с цел да схванат какъв брой време ще им би трябвало, с цел да виждат и да извърнат внимание на този знак.

Фостър, който е на 14 месеца при започване на опита, демонстрира признаци на самонасочено държание незабавно - той обикаля към огледалото, върти език и духа мехурчета, които удря с глава или зурла.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР