Делфините са едни от най-изключителните същества в света. С уникален

...
Делфините са едни от най-изключителните същества в света. С уникален
Коментари Харесай

Кимбо, Доли, Йоана, Бимбо и Флипър - звездите на Делфинариум Варна с нова програма и по-забавни от всякога

Делфините са едни от най-изключителните същества в света. С неповторим разсъдък и невероятна чувствителност, те умеят да разпознават положителния от неприятния човек и нерядко реализират връзка с хората, която няма аналог.

На едно само място в България може да се види хубостта на човешкото другарство с тези невероятни създания и да се усети същинското развлечение от близостта с тях. Делфинариум Варна - само по рода си в България атракционно оборудване.

За да се запознае от близко с основните герои на делфинариума Кимбо, Доли, Йоана, Бимбо и Флипър, екип на Агенция БГНЕС го посети и даже стана участник в програмата на атракциона.

Разположен измежду зеленината в северната част на варненската Морска градина с превъзходен аспект към морето, делфинариумът е един от знаците освен на Варна, само че и на туристическите атракции в България. Той е неотменна дестинация в стратегиите на всички туристи, посещаващи Черноморието.

Интересна детайлност е фактът, че през 1992 година във Варненския делфинариум се роди първото делфинче, а след него и още няколко. Събитието е признато като знак, че животните се аклиматизират добре в своя варненски дом. Благодарение на професионалните грижи и обграждането с доста обич от екипа на делфинариума, петимата морски чаровници се усещат същински щастливи.

БГНЕС беседва с Ивелина Жекова, част от треньорският екип на Делфинариум Варна.

" Делфинаруим Варна е открит през 1984 година. Това са 38 години неизменност, интерес и можем да кажем - едно от лицата, емблемите на нашия град ", показа с горделивост тя.

 Ивелина Жекова

Видът на делфините е Tursiops truncatus. Широко публикувани са в умерените и тропически води на Световния океан. Това е един от трите типа делфини, които се срещат и в Черно море. Първите делфини идват от Куба, както и част от тези, които в този момент са тук - Кимбо и Доли, " доайените на делфинариума ", както ги назовава треньорката.

" Имаме си и родени тук, при нас, това са Йоана, Бимбо и най-малкият, Флипър, на 4 годинки ", сподели още тя.

Делфинариумът разполага с 1200 места, само че, както осведоми треньор Жекова, през годините постоянно е имало правостоящи.

" Голяма част от хората желаят да се допрян до неповторимия свят на делфините. Затова желая да им кажа: Заповядайте, не ни пропускайте, когато сте в нашия град и в нашата страна ", предложения с усмивка Жекова идващите във Варна туристи.

Делфините също обожават да се срещат с хората, изключително с децата.

" Делфините и хората са може би едни от най-хубавите същински другари в природата. Те са в действителност интелигентни, умни, откровени другари ", съобщи треньорката.

Делфините в атракциона се отличават с невероятни спортни и акробатични умения. Скокове на височина, двойно салто, троен аксел, избавяне на човек във водата - нещо, в което екипът на организацията се увери от първо лице.

Всяка година програмата се обновява.

" От тази година ние подновихме по-прекия контакт с делфините, който се показва в плуване с тях. Поради пандемията го бяхме прекратили. Интересът е голям, тъй като я си представете какво е да имате късмет в живота си да пипнете делфин, да танцувате с делфин, да получите целувка от делфин... ", съобщи усмихната треньорката.

По думите ѝ, нейните питомци несъмнено са с темперамент.

" Мога да кажа, че тарторът, този, който командва басейна, е Доли. Тя е дама на сърцето на Кимбо, който обаче е делфин под чехъл. Другото забавно нещо е, че надали има някой по света, който да се похвали, че има подобен делфин като нашата Йоана - най-емоционалният, най-интересният, съвсем няма ден, в който да не ни изненада с някоя дивотия. Интересното е, че бебето Флипър най-вече обича да копира тъкмо Йоана в дивотиите. Става една приятна блъсканица по време на зрелище, само че пък е занимателно ", увери тя.

Освен че пеят, делфините танцуват и рокендрол и валс.

" Те обожават танците. Всеки си има желания - някои избират рока, други обичат валса, изключително когато са в интервал на ухажване ", описа Ивелина Жекова.

На въпрос кой е най-хубавия танцьор, тя с убеденост отвърна: " Йоана ".

Петте делфинчета са и майстори на спасявания във волейбола, както и на галактически забивки в баскетбола. Но най-вече ги забавлява футбола. А голмайсторът е несъмнено Бимбо, похвали го треньорката му.

" Топката е обичаният им апарат. При нея се вижда по какъв начин един делфин умее да жонглира с две топки по едно и също време и в това време да получи джентълменска помощ от своя джентълмен. При тази замяна и помощ публиката избухва ", сподели Жекова.

При работата треньорите залагат най-вече на доброта към делфините и на подучване.

" Трябва да усетиш характера на един делфин и да подходиш към него персонално. Всеки делфин желае по-специално внимание метод към себе си във тип на игра ", съобщи Ивелина Жекова.

Това се дължи значително на тяхната пословична чувствителност.

" Мога да ви кажа, че са рентген - разпознават неприятния човек от положителния ", съобщи треньорката.

" В доста от случаите те ни научават на нещо, в сравнение с ние тях - на положителни качества, на човещина. Аз даже ги назовавам " хората на моретата и океаните ", добави тя.

Но най-чувствителни са те съгласно нея на аплодисментите.

" Истински актьори са - аплодисментите..., звуците, които издават хората, когато ги следят... Най-добре това се усеща при цялостна зала и при дечицата -там те са просто неповторими ", съобщи въодушевено дългогодишната треньорка.

В края на диалога Ивелина Жекова насочи незабавен, изпълнен с вяра зов.

" Имаме си здравно лице, имаме си биолог, прелестен треньорски състав. Но базата ни има крещяща потребност от обновяване, от уголемение. Имаме прелестен, съвременен, съвършен план, имаме терен, имаме и желанието. Очакваме съдействието на институциите и на Варненската община за това ", сподели тя.

За нея и целият екип на Делфинариум Варна това е от първостепенна значимост, с цел да продължат лъчезарните делфинчета да забавляват обичащите ги и да се радват на своя живот тук както до момента.

" Изключително значимо е, тъй като по този начин ние, както се прави по света, освен ще подобрим изискванията на нашите питомци, само че можем да предложим и още нещо - терапия с делфини, която по света към този момент се ползва ", приключи пред БГНЕС Ивелина Жекова. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР