Делфините имат повече прилики с хората и маймуните, отколкото се

...
Делфините имат повече прилики с хората и маймуните, отколкото се
Коментари Харесай

Приличаме си с делфините още повече, отколкото се смяташе

Делфините имат повече прилики с хората и маймуните, в сравнение с се смяташе до момента, заяви " Мейлонлайн ", като цитира резултати от проучване. Психолози от университета на Хъл са изследвали 134 делфина в продължение на близо десетилетие, предава Българска телеграфна агенция.

Учените открили, че също като приматите, делфините демонстрират любознание, обществени са и се отличават със комбинация от " екстровертност и хрисимост ".

Проучването е почнало през 2012 година и резултатите му са оповестени в този момент в изданието " Списание по сравнителна логика на психиката ".

" Делфините също като приматите са интелигентни и обществени ", сподели доктор Блейк Мортън, психолог в университета на Хъл.

Макар да са се приспособили към живот във водата и последният им общ предходник с приматите да е живял преди 95 милиона години, афалите наподобяват типовете примати по " няколко поведенчески и когнитивни черти ".

И шимпанзетата, и делфините живеят в динамични общности, които се събират или разделят по няколко пъти дневно според от активността, имат относително огромни мозъци. Според петфакторния модел за личността, сходно на хората, и при делфините държанието се отличава с пет фактора - отвореност към опита, устременост към другите, екстровертност, невротизъм и разсъдливост.

Изследваните делфини - 56 мъжки и 78 женски екземпляра, са били следени във водите на Мексико, Франция, Съединени американски щати, Нидерландия, Швеция, Бахамските острови, Каймановите острови и Кюрасао.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР