Делегация от американски сенатори от Републиканската и от Демократическата партия

...
Делегация от американски сенатори от Републиканската и от Демократическата партия
Коментари Харесай

Унгарското правителство бойкотира среща с американски сенатори за Швеция в НАТО

Делегация от американски сенатори от Републиканската и от Демократическата партия посети в неделя унгарската столица Будапеща и прикани държавното управление без закъснение да утвърди присъединението на Швеция към НАТО, заяви Асошиейтед прес.

Унгария е единствената страна от 31 членки на НАТО, която към момента не е утвърдила протокола за участието на Швеция. Унгарското държавно управление е подложено на засилващ се напън да го направи, откакто бави процеса към този момент над 18 месеца.

Гостуващите сенатори оповестиха, че ще внесат в Конгреса взаимна резолюция, в която осъждат отстъплението на Унгария в областта на демокрацията и приканват държавното управление на премиера Виктор Орбан да вдигне блокадата пред интеграцията на Швеция в НАТО.

„ С присъединението (на Швеция) Унгария и вашият министър-председател ще създадат огромна услуга на свободолюбивите народи по целия свят “, сподели сенаторът Том Тилис, републиканец от Северна Каролина, по време на конференция в посолството на Съединени американски щати в Будапеща.

Автори на резолюцията са Тилис и сенаторката демократка от Ню Хемпшър Джийн Шахийн. С тях в Будапеща беше и сенаторът демократ от Кънектикът Крис Мърфи.

Шахийн съобщи, че е било „ разочароващо “, че нито един член на унгарското държавно управление не е приел поканата за среща с делегацията, само че че тя „ се надява и е оптимист “, че шведското участие в Алианса ще бъде импортирано за ратификация, когато унгарският парламент бъде призован на 26 февруари.

По-рано този месец сенаторът Бен Кардин от Демократическата партия, който е ръководител на сенатската комисия по външни работи, сложи въпроса за налагането на наказания против Унгария поради държанието ѝ по въпроса и дефинира Орбан като „ най-ненадеждния член на НАТО “.

В проекторезолюцията, представена от Асошиейтед прес, се споделя, че Унгария не е изпълнила уговорката си да не бъде последната страна членка на НАТО, която ще утвърди присъединението на Швеция, и че „ слага в заплаха трансатлантическата сигурност в решителен миг за мира и стабилността в Европа “.

Унгарският министър председател Виктор Орбан е казвал, че е последовател на присъединението на Швеция към НАТО, само че и че депутатите от партията му не са уверени в това поради „ явните неистини “ от страна на шведски политици за положението на унгарската народна власт. В тирада в събота обаче Орбан даде да се разбере, че унгарският парламент може скоро да отстъпи.

„ Добра вест е, че нашият спор с Швеция наближава своя край. Ние се движим към одобрение на присъединението на Швеция към НАТО при започване на пролетната сесия на Народното събрание “, сподели Орбан.

Проекторезолюцията на американските сенатори подлага на критика Орбан за все по-топли връзки с Русия и Китай. В документа се отбелязва, че въпреки и Унгария да е отворила вратите си за украински бежанци, тя също по този начин е „ спънала и размила глобите на Европейския съюз във връзка с Руската федерация “.

В петък унгарският външен министър Петер Сиярто сподели, че приветства визитата на сенаторите, само че „ не си коства да се оказва напън върху нас, тъй като ние сме суверенна страна “.

„ Радваме се, че те идват тук, тъй като могат сами да видят, че всичко, което четат за Унгария в демократичните американски медии, е очевидна неистина “, съобщи Сиярто.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР