Делегация на ЮНЕСКО идва на тридневна официална визита у нас,

...
Делегация на ЮНЕСКО идва на тридневна официална визита у нас,
Коментари Харесай

Делегация на ЮНЕСКО идва на тридневна официална визита у нас

Делегация на ЮНЕСКО идва на тридневна публична аудиенция у нас, заяви БНР. Предвидени са срещи с вицепрезидента Илияна Йотова и с министъра на културата Найден Тодоров, както визити в Пловдив и в Созопол.

Помощник-генералният шеф на ЮНЕСКО Ернесто Отоне и началникът на отдел „ Европа “ в Центъра за международно завещание Берта де Санкристобал идват в България.

Днес те ще имат среща в археологически музей при Българска академия на науките, а по-късно с вицепрезидента Илияна Йотова. На нея ще бъде разисквано съдействието на страната ни с ЮНЕСКО и бъдещите вероятности за работа. Делегация на ЮНЕСКО ще заминат за Пловдив през днешния ден и ще посетят „ Епископската базилика “, която от 2018 година е вписана в индикативната листа за България.

Базиликата е измежду най-впечатляващите паметниците по българските земи от римската ера и няма аналог у нас и в Югоизточна Европа. Включването й в листата на ЮНЕСКО е самопризнание за значимостта на културното завещание на страната ни и съответно на Пловдив. След Базиликата гостите ще посетят и квартал „ Капана “.

Утре гостите ще прегледат остров „ Св. св. Кирик и Юлита “ край Созопол, където предстоят полемики към плана за създаване на Световен Център за изкуствата.

В четвъртък първо ще има среща с министъра на културата Найден Тодоров. По обяд – диалози в Национална изложба с представители на министерствата на културата и на външните работи, Българска академия на науките и на Регионалния център за нематериално културно завещание под егидата на ЮНЕСКО в Югоизточна Европа.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР