Делегация на правителството в Киев ще се срещне днес с

...
Делегация на правителството в Киев ще се срещне днес с
Коментари Харесай

В Давос се открива четвъртата конференция за Украйна, обсъждат формулата за мир на Зеленски

Делегация на държавното управление в Киев ще се срещне през днешния ден с представители на към 80 страни в швейцарския курорт Давос, с цел да обсъдят бъдещето на Украйна. Разговорите ще се състоят в навечерието на втората годишнина от пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, съобщи ДПА.

Така наречената Формула за мир на украинския президент Володимир Зеленски ще заеме централно място на събитието, което ще се състои преди началото на годишната среща на Световния стопански конгрес (World Economic Forum) в Давос, която ще стартира на следващия ден.

Планът от 10 точки на Зеленски, показан за първи път в края на 2022 година, планува изтеглянето на всички съветски сили от окупираните територии на Украйна, в това число и от Кримския полуостров, правосъдно гонене на съветските военни закононарушения, репарации и гаранции за сигурност. Освен това съгласно проекта съветските водачи би трябвало да бъдат подведени под отговорност за ролята си в нашествието, показва Българска телеграфна агенция.

Русия изцяло отхвърля проекта на Зеленски и до в този момент не е била канена на предходните срещи.

Конференциите от този вид служат най-вече за опазване на сплотеността сред съдружниците на Украйна. Последната от тези срещи беше в Малта през октомври, отбелязва ДПА.

Самият украински президент не се чака да участва на четвъртото издание на диалозите, макар че през неизяснен за в този момент ден от идната седмица ще бъде в Давос за Световния стопански конгрес - считан за едно от най-важните места за срещи на висши политици, водещи мениджъри и учени, борещи се с световните провокации.

Зеленски е ангажиран с активизирането на поддръжка за страната си на фона на възходящите признаци на отмалялост от войната в един от главните поддръжници на Киев - Съединени американски щати, както и в някои елементи на Европа.

По-рано тази седмица той отхвърли концепцията за преустановяване на огъня, заявявайки, че това би било от изгода единение и единствено за Москва, защото ще даде на Кремъл време да се прегрупира и да попълни запасите си от муниции.

На 24 февруари се навършват две години, откогато съветският президент Владимир Путин подреди началото на инвазия по суша, море и въздух против прилежаща Украйна, отбелязва ДПА.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР