Делегации от Северна и Южна Корея се срещнаха, за да

...
Делегации от Северна и Южна Корея се срещнаха, за да
Коментари Харесай

Пхенян и Сеул обсъждат срещи на семейства, разделени от Корейската война

Делегации от Северна и Южна Корея се срещнаха, с цел да обсъдят уреждането на първите от три години насам събирания на фамилии, разграничени от Корейската война, съобщи Ройтерс.

Възобновяването на програмата за събиране на фамилиите е една от главните стъпки, обещани по време на историческата среща сред президента на Южна Корея Мун Дже-ин и севернокорейският водач Ким Чен-ун от края на април, на която двамата се договориха да подобрят съдействието сред двете страни.

„ Трябва да проявим дейни старания за реализиране на положителни резултати през днешния ден, като проявим доверие и взаимно ценене “, съобщи водачът на делегацията от Пхенян Пак Йон-ил на срещата, която се организира в  хотел в севернокорейския планински курорт Кумган.

„ Трябва да се разделим с предишното и да тръгнем по пътя, който бе начертан от нашите водачи “, добави той.

Междувременно южнокорейските представители приканиха възобновяването на срещите сред членовете на разграничените фамилии да бъде обсъждано като „ филантропичен и човешки въпрос “, изключително поради обстоятелството, че доста от тези хора са на възраст над 80 години.

Южна Корея изрази предпочитание и да възобнови видеоконферентните връзки и доставянето на писма сред фамилиите, които са разграничени от междукорейската граница.

От 2000 година насам към 23 676 корейци от Севера и Юга са имали опция да се срещнат онлайн или да се видят с помощта видеовръзка със свои близки от другата страна на границата, обявиха от  изследователския институт на Хюндай

До март тази години 56% от общо 131 531 души, които са подали молба за такава среща, са умряли.

На срещата не стана ясно дали Пхенян се е отказал от своето искане Сеул да върне 12 севернокорейки, избягали в Китай през 2016 година, което бе сложено като изискване за обновяване на програмата за събиране на разграничените фамилии.

През май няколко от тези дами споделиха, че са били принуждавани да изоставен Китай, само че южнокорейските управляващи обявиха, че работят по потвърждаването на истинността на техните разкази.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР