Делата за над 40 престъпления - от подкуп до престъпления

...
Делата за над 40 престъпления - от подкуп до престъпления
Коментари Харесай

Делата за корупция ще се гледат вече от специализирания съд

Делата за над 40 закононарушения - от рушвет до закононарушения по работа към този момент ще се гледат от профилирания углавен съд. Това се случи, откакто депутатите гласоподаваха промени в Наказателно-процесуалния кодекс на второ четене.

Всичко мина без особени диспути и за по-малко от два часа и половина.

Измененията включваха редица промени, като сред първо и второ четене трима депутати от ГЕРБ внесоха спомагателни оферти, с които се предвиждаха и разнообразни - по-дълги периоди за следствията по делата за корупция и ограниченията за неотклонения по тях. Те бяха гласувани на второ четене в правна комисия предходната седмица, само че през днешния ден в пленарна зала ръководещите отдръпнаха тази концепция.

Срещу тези оферти възразиха от Българска социалистическа партия.

" Особено значително, с цел да не бъде избран профилираният углавен съд като ексклузивен и да дава отговор на условията за безпристрастност и самостоятелност, е преди всичко той да ползва общоустановените правила, които се съдържат в материалните и процесуални закони, които ползват общите съдилища и на второ място – изискванията и редът за назначение на съдиите в него да са същите, прилагани при назначение на съдиите в цялата правосъдна система ", съобщи Крум Зарков от Българска социалистическа партия.

След неговото изявление, Кирилов разгласи, че текстът ще бъде отдръпнат и прикани депутатите от ГЕРБ да гласоподават " въздържал се ". " Като вносител на този текст го отдръпвам, с цел да не заразяваме с мотив за противконституционност едно вярно решение ", съобщи Кирилов.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Съдебна власт (191)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР