Делът на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в брутното крайно потребление

...
Делът на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в брутното крайно потребление
Коментари Харесай

Делът на ВЕИ в България е паднал през 2022 г.

Делът на възобновимите енергийни източници (ВЕИ) в брутното извънредно ползване на сила в България се е намалил с 0.35 процентни пункта на годишна база до 19.1% през 2022 година Данните на Националната статистическа работа (НСИ) демонстрират още, че делът на електрическата енергия, създадена от възобновими източници, е намаляла с 1.17 процентни пункта до 20.24%.

Най-голямо отраслово нарастване на каузи на възобновимите източници в брутното извънредно ползване на сила от 1.65 процентни пункта до 31.67% е записано в бранш отопление и изстудяване. Възобновяемата сила съставлява единствено 7.67% от брутното извънредно ползване на сила в превоза, което е нарастване от едвам 0.06 процентни пункта.

България е с най-нисък дял на възобновими енергийни източници в употребяваната сила през 2022 година измежду петте членки на Европейски Съюз от Югоизточна Европа и доста под водача Швеция, където 66% от брутното извънредно ползване на сила е получено от възобновими енергийни източници, демонстрират данни, оповестени от Евростат в края на декември, представени от Seenews.

От петте страни от ЮИЕ в Европейски Съюз, Хърватия има максимален дял от възобновими енергийни източници в микса на крайното ползване на сила, от 29.35%, макар че този дял спада от 31.28%, регистрирани през 2021 година

Средно делът на възобновимата сила в брутното извънредно ползване на сила в Европейски Съюз като цяло е повишен с 1.1 процентни пункта до 23% през 2022 година, демонстрират данни на Евростат. Цели 17 от 27-те страни членки на Европейски Съюз регистрират дялове под междинните за Европейски Съюз.

През 2023 година Европейски Съюз актуализира своята Директива за сила от възобновими източници, определяйки правно обвързваща цел за дял на зелената сила за 2030 година от 42,5%, със блян да я усили в допълнение до 45%, надхвърляйки първичната цел от 32%.

В началото на 2023 година България беше изправена пред наказателни дейности от Европейски Съюз за неприемане на законодателство за развиване на възобновимата сила и понижаване на излъчванията на парникови газове.

В рамките на Интегрирания проект за енергетиката и климата на страната за 2021-2030 година България си е сложила минимална цел от 27.09% дял на ВЕИ в брутното ползване на сила до края на десетилетието.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР