Делът на служителите, които получават минимална работна заплата, е по-висок

...
Делът на служителите, които получават минимална работна заплата, е по-висок
Коментари Харесай

България е на дъното по размер на минимална заплата в Европа

Делът на чиновниците, които получават минимална работна заплата, е по-висок от 10% в редица страни в Европа. Според нова инструкция на Европейски Съюз би трябвало да се дефинира интернационално равнище като 60% от междинната брутна заплата за минимална заплата.

Достойният стандарт на живот е от решаващо значение в едно общество. Ключова роля за постигането на заслужен стандарт на живот е да се подсигурява, че минималните заплати в другите страни членки са съответни.

Новата инструкция на Европейски Съюз за минималните заплати би трябвало да влезе в действие до 15 ноември тази година, написа Euronews. Все още в пет страни от Европейски Съюз няма минимална заплата.

Доходите у нас не компенсират инфлацията

Двадесет и две от 27-те държави-членки на Европейски Съюз имат национална минимална заплата. Дания, Италия, Австрия, Финландия и Швеция обаче са изключение от това предписание. Кипър вкара такава при започване на предходната година.

Сред други 10 страни - кандидатки и евентуални кандидатки осем имат национална минимална заплата. Черна гора, Молдова, Северна Македония, Грузия, Албания, Сърбия, Турция и Украйна имат подобен. В Босна и Херцеговина и Косово пък нямат.
 istock istock
Страните от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) Норвегия, Швейцария и Исландия нямат национална минимална заплата.

Как се разграничават минималните заплати в Европейски Съюз?

Брутната минимална заплата е под 1000 евро в съвсем две трети от Европейски Съюз

Минималните заплати за страните от Европейски Съюз се разграничават доста, като брутните месечни минимални заплати сега варират от 477 евро в България до 2 571 евро на месец в Люксембург, написа money.bg. Минималната работна заплата е под 1000 евро в 14 от 22-те държави-членки, където има национална минимална заплата.

България е на последно място по този индикатор Европейски Съюз. По ниска е единствено минималната заплата в претендент членката Албания, където е 385 евро, а в Северна Македония е 360 евро.

Минималната заплата е над 2000 евро в Люксембург, Ирландия, Холандия и Германия, до момента в който цифрата за Франция е 1767 евро и 1323 евро за Испания.

Цифрата стартират от 360 евро в Северна Македония до 613 евро в Турция измежду страните кандидатки и евентуални кандидатки. България има по-ниска минимална заплата от Турция (613 евро), Сърбия (544 евро) и Черна гора (532 евро), които са измежду страните кандидатки.

Делът на чиновниците, получаващи минимална заплата, доста се разграничава в другите европейски страни. Минималната заплата е значима в някои страни, където има повече хора с по-ниски приходи, в сравнение с в други страни. 

През 2022 година минималните заплати съставляват по-малко от 50% от междинните заплати в 10 страни от Европейски Съюз съгласно Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Сред тях са Испания, Унгария, Ирландия, Хърватия, Литва, Холандия, Чехия, Естония, Белгия и Латвия.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР