Делът на рублата във външнотърговските операции на Русия продължава да

...
Делът на рублата във външнотърговските операции на Русия продължава да
Коментари Харесай

Рублата побеждава "токсичните" западни валути в експортните плащания: Централната банка

Делът на рублата във външнотърговските интервенции на Русия продължава да нараства на месечна база, сочат данни на Банката на Русия.

Според изчисленията 39% от заплащанията за съветски експортни доставки през май са осъществени в националната валута, а 30% - за импорт. Междувременно делът на " токсичните " валути - щатски $ и евро - е намалял в износа и вноса надлежно до 33% и 35%, съобщи регулаторът.

Заедно с увеличението на каузи на рублата се усилва и " тежестта " на китайския юан във външнотърговските интервенции на Русия. През май тя доближи 25% при износа по отношение на 23% през април, а при вноса остана 31%. В стойностно изражение месечните доходи от експорт в юани се усилиха от 7,4 милиарда $ на 8,4 милиарда $, а заплащанията по вноса - от 8 милиарда $ на 8,1 милиарда $.

Миналата година Русия стартира интензивно да заменя $ и еврото във външната търговия на фона на западните наказания, наложени поради войната с Украйна. Оттогава насам Русия фрапантно понижи броя на банковите сметки и транзакциите сред компании и финансови институции със западни валути. Преди спора делът на щатския $ и еврото в разплащанията в Русия беше към 90%.

Миналия месец съветското министерство на финансите съобщи, че чака делът на западните валути в съветската търговия да намалее още повече до 10-15% до края на годината.

По публични данни към юни делът на рублата в разплащанията сред Русия и страните от Евразийския стопански съюз (ЕИС) е достигнал 75%, до момента в който над 80% от разплащанията сред Русия и Китай са осъществени в рубли или юани.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР