Делът на ромите, които завършват висше образование у нас, е

...
Делът на ромите, които завършват висше образование у нас, е
Коментари Харесай

Делът на ромите с висше образование у нас нараснал 6 пъти за 10 години

Делът на ромите, които приключват висше обучение у нас, е повишен 6 пъти през последните 10 години, само че към момента е дребен. Регистрира се спад на неграмотността, изключително измежду тези, които не живеят в сегрегираните квартали. Това демонстрира представително изследване, осъществено от „ Глобал Метрикс “ по поръчка на Тръст за обществена опция. В проучването, което е осъществено по методология на Програмата за развиване на Организация на обединените нации, са взели участие 4100 лица от 140 разнообразни обитаеми места в България. При направената спомагателна извадка, проследяваща тези разлики при роми, които живеят в смесени квартали, се регистрира просветеност от 92%, което откривателят разяснява като доста близо до междинната стойност за страната.

„ Географски е най-зле там, където има огромни гета с огромни проблеми “, разяснява по БНР Алексей Пампоров, представител на тръста. Това не е моментно изследване на настройките, наблюдава се житейската история на няколко генерации, посочи в предаването „ Хоризонт до обед “. Целта е да се съпоставят данните за десетгодишен интервал и да се отчетат разликите.

Колкото повече години прекарват ромските деца в детска градина, толкоз по-висока е вероятността да завършат приблизително или висше обучение, гласи различен от изводите на откривателите. Делът на приключилите висше обучение е два пъти по-висок измежду ромите, които са посещавали детска градина. „ Изключително значимо е да се обезпечи достъп на ромските деца до детски градини, защото имаме доста невисок обсег там – към 25-30%, това варира в страната. Държавата би трябвало да влага в този посока “.

Заетостта на ромите за 10 години се е нараснала от 19% на 45%, демонстрира националното изследване. Професионалните гимназии са доста добър ключ за интеграцията, а увеличението на годините в просветителната система работи като предварителна защита против ранните бракове, заключи Алексей Пампоров.

Единствената отрицателна наклонност, която записва проучването, е усилването на просветителната сегрегация. От 31% през 2011 година сега 47%, или съвсем половината ромски деца, учат в учебни заведения, в които има единствено ромски деца, разяснява Алексей Пампоров. „ Говорим за един безусловно недопустим и в европейски, и в световен аспект феномен “.

Национално представително изследване за образованието и реализацията на ромската общественост от края на 2019 година и началото на 2020 година демонстрира, че ромите са нараснали своето присъединяване в просветителната система – като обсег на учениците и в междинното обучение, и във висшето обучение.

„ Много положително са се трансформирали всички настройки, тъй че да учат и девойки, и момчета. Изключително положителни промени се записват “, разяснява още Пампоров.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР