Делът на контрабандните цигари у нас е паднал до под

...
Делът на контрабандните цигари у нас е паднал до под
Коментари Харесай

Под 5% паднал делът на контрабандните цигари в страната

Делът на контрабандните цигари у нас е паднал до под 5% , като това е най-ниското равнище, което страната ни доближи за първи път от 2010 година насам,

Резултатите от битката с контрабандата, както и обичайното изследване на пазара, реализирано от самодейността " Срещу противозаконната търговия " бяха показани в конференция в София.

И за това тримесечие се регистрира понижаване на каузи на контрабандните цигари .

 Най-ниско равнище на контрабандата с цигари регистрират службите
Най-ниско равнище на контрабандата с цигари регистрират службите

Борисов регистрира, че бюджетът е на 2,25 милиарда остатък

Проучването е извършено в 20 града. Най-разпространена у нас е контрабандата с цигари в Хасково . След него се подреждат Велико Търново, Плевен и Перник . В спомагателна извадка измежду по-малките градове Свиленград е преди всичко по високо равнище на противозаконна търговия с цигари.

Наблюдава се огромен дял на неидентифицирани марки, а измежду най-разпространените в проучването са известни марки цигари като Karelia. Тенденциите във връзка с тютюневите произведения с надпис duty free и неидентифицираните марки и тяхното систематизиране се резервират.

България се подрежда със сериозен спад на противозаконната търговия с цигари измежду останалите европейски страни . " Всички тези данни, които получаваме, ни карат да мислим, че има още благоприятни условия за усъвършенствания ", обявиха от Инициативата.

" Заедно с всички старания, които страната поставя, демонстрират извънредно положителни резултати. Предстои въвеждането на следене и наблюдаване на тютюневите произведения с неповторими идентификационни кодове ", допълниха представители на фирмите. От май 2019 тютюневите компании ще работят интензивно с Агенция Митници по плавното въвеждане на това условие от Директивата.

 Четири противозаконни заводи за произвеждане на цигари разкрили в Министерство на вътрешните работи Обновена
Четири противозаконни заводи за произвеждане на цигари разкрили в Министерство на вътрешните работи

Тютюнът бил от село Калугерово, печатните материали - от Варна

Министерство на вътрешните работи организира няколко следствени опита с машини в Карнобат, при които е разкрито незаконно произвеждане на цигари. Прокуратурата е подхванала дейности в Тутракан и село Ветрен, Пазарджишко.

" Ние направихме извънредно сполучливи реализации в чужбина с Европол, с партньорски служби . В Испания имахме няколко реализации, големи заводи за милиони евра , задържани българи и несъмнено, испански жители ", съобщи министър председателят Бойко Борисов. По думите му, има компании, до които Министерство на вътрешните работи не може да стигне повече от година и половина, тъй като " се оказва, че работят извънредно подмолно ", добави още той.

" Всички заводи за нас са вреда за бюджета. Поехме ангажимент да ги свалим под 5% ", подсети Борисов.

За да има контрабанда на цигари, наложително има митничар, служител на реда, граничен служител на реда, прокурор и несъмнено, политически чадър , призна Борисов.

Той увери, че Вътрешното министерство и прокуратурата работят в съгласие и за понижаване на равнищата на противозаконна търговия с алкохол, месо, горива и захарните произведения. " Най-видно е като веществен израз парите, вкарани в бюджета. Тези пари десетилетия наред замърсяваха освен политическата среда ", разяснява министър председателят.

 Прокуратурата влезе в столични офиси по спекулация с заводи за цигари
Прокуратурата влезе в столични офиси по спекулация с заводи за цигари

Претърсват и притежатели на заведенията " Везувий " и " Сръбски ресторант Бест "

Министър-председателят се похвали, че България е преди всичко в Европа по арестувани трафиканти, повдигнати обвинявания и в това число наказани за трафик на хора. Това е една от тематиките, които Борисов ще разиска на среща на Европейския съвет по-късно през днешния ден.

На срещата участва и основният прокурор на Бавария Райнхард Рьотле . " Резултатите в действителност са доста впечатляващи. Контрабандата на цигари заема голям дял от проведената престъпност и в Германия е също добре позната ", сподели Рьотле. Той означи и напредъка на България в битката с контрабандата на цигари и изрази вяра, че иззетите пари ще бъдат вложени в бюджета на прокуратурата и полицията.

Премиерът поздрави вътрешния министър в оставка Валентин Радев , който също участва на конференцията, и му благодари за времето, в което е управлявал министерството. От на следващия ден някогашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов ще заеме поста министър на вътрешните работи, откакто тази заран президентът Румен Радев подписа указа за освобождението му .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР