Делът на Европа в световното производство на полупроводници е под

...
Делът на Европа в световното производство на полупроводници е под
Коментари Харесай

Европа трудно ще постигне технологичен суверенитет


Делът на Европа в международното произвеждане на полупроводници е под 10%
(снимка: CC0 Public Domain)

Американската корпорация Intel ще отсрочи най-малко с две години старта на плана си за създаване на два завода за произвеждане на чипове в Източна Германия, стана ясно през седмицата. Това може съществено да подкопае софтуерния суверенитет на Европа, отбелязва Политико в обява по тематиката.

От предходната година Европейски Съюз се пробва да подтиква развиването на районната полупроводникова промишленост и даже одобри така наречен „ Европейски закон за чиповете ”. Документът планува разпределяне на 43 милиарда евро дотации за създаване на нови фабрики за произвеждане на чипове в Европа.

Европейски Съюз си е сложил за цел до края на десетилетието да заемe 20% от световния пазар на усъвършенствани полупроводникови съставни елементи. През 2022 година делът на локалното произвеждане не чипове беше под 9%.

Но в случай че осъществяването на програмата спре, както по-рано предизвестиха представители на Европейската комисия, тогава до края на десетилетието делът на Европейски Съюз от международното произвеждане на чипове няма да нарасне над 11,7%.

След решението на Intel да забави построяването на фабриките в Германия, федералният канцлер Олаф Шолц съобщи финансовата поддръжка на държавното управление за осъществяване на плана в бъдеще. Първоначално Intel възнамеряваше да похарчи към 30 милиарда евро за създаване на две предприятия в Магдебург, от които минимум 10 милиарда ще бъдат покрити от дотации.

Същевременно, полската фабрика за пакетиране и тестване на чипове, чието създаване компанията също реши да отсрочи, изисква към 5 милиарда евро вложения, като повече от една трета от тях са обезпечени от дотации.

Миналия месец тайванският колос TSMC тържествено постави основите на взаимно дружество в Германия. Освен че бюджетът му е стеснен до 10 милиарда евро, заводът ще създава единствено чипове от невисок клас, употребявани най-вече в автомобилната промишленост.

Но автомобилната бранш в Европа е в сложна обстановка сега, тъй че и този план е под въпрос. Като се има поради, че преди този момент Intel се отхвърли от създаване на цех в Италия и проучвателен център във Франция, самодейността на Европейски Съюз за възкръсване на районната полупроводникова промишленост може да се смята за не напълно сполучлива на този стадий.

Миналия месец, на церемонията по първата копка на взаимното дружество на TSMC в Германия, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен загатна сумата от 115 милиарда евро, които страните от блока и частни източници на капитал са подготвени да влагат в развиването на европейската полупроводникова промишленост.

Тя не посочи в какво съответствие ще бъдат разпределени тези средства сред източниците на финансиране, само че е доста евентуално сумата да комбинира както държавни дотации, по този начин и вложения от частни компании.

Като се има поради идната смяна в състава на Европейската комисия, вероятностите за по-нататъшното осъществяване на проекта стават все по-неясни, заключава Политико.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР