Делът на българските пенсионери в бедност е в пъти по-висок

...
Делът на българските пенсионери в бедност е в пъти по-висок
Коментари Харесай

Хората могат да спестяват за пенсия със застраховка

Делът на българските пенсионери в беднотия е в пъти по-висок (34,6%) от междинния за Европа (16%). В тази обстановка и при продължителен недостиг на Национален осигурителен институт е очевидна нуждата от вдишване на персонална отговорност за самостоятелното богатство през пенсионния интервал.

Съществуват редица капиталови благоприятни условия в тази връзка, измежду които са и капиталовите и спестовните застраховки „ Живот “. Това съобщи Константин Велев, ръководител на УС на Асоциация на българските застрахователи във връзка " 140 години обезпечаване в България ".

От асоциацията обрисуваха главните опасности, пред които е изправено актуалното общество - промени в климата и чести естествени бедствия; смяна във възрастовата конструкция на популацията и резултатите от това върху пенсионната и здравните системи, интензивна цифровизация и опасности за киберсигурността; пандемични опасности.

Застрахователната промишленост може да адресира тези опасности посредством разнородни решения както във връзка с оправянето с последствията от тяхната реализация, по този начин и по отношение на предварителната защита на риска. Константин Велев уточни, че единствено за последния месец в България са се случили две тежки естествени бедствия, вредите от които към момента се правят оценка.

Между 2010 и 2019 година вредите от бедствия възлизат на 1,1 милиарда щ. д., което се равнява на към 0,2% от брутния вътрешен артикул на страната общо за интервала 2011-2019 година Въпреки ясно контури риск и наклонността за повишаването му, България е с най-нисък дял на имущественото обезпечаване в целия Европейски Съюз - делът на застрахованите жилища и аграрни парцели е не повече от 10%.

Показателна е разликата сред каузи на брутния премиен доход по линия на имущественото застраховане– приблизително за Европа този дял е 36,5%, а за България – 13,8%. Председателят на АБЗ разяснява, че аргументите за тази обстановка са разнопосочни – ниските приходи и лимитираната покупателна дарба на огромна част от популацията, упованията на жителите, че страната ще им помогне при положение на злополучие и оттова липса на тласък за обезпечаване.

Влияние оказват незадоволителната потребителска осведоменост във връзка с смисъла, изгодите и характерностите на застрахователните артикули, както и битуващите към момента устойчиви отрицателни настройки към застраховането, които обаче, не се основават на действителен потребителски опит, както е видно от националното изследване на АБЗ.

Ситуацията със здравната грижа в България също е проблематична, акцентира Велев, като уточни, че през 2018 година 19% от семействата са имали „ пагубни “ здравни разноски, което е най-високото ниво в целия Европейски Съюз. Здравното обезпечаване може и би трябвало да се употребява като инструмент, който би оказал помощ за адресиране на обстановката. Интересът към здравните застраховки пораства, което е явен индикатор за потребността на жителите от по-качествен достъп до здравна грижа, който може да бъде обезпечен посредством застрахователна отбрана.

Как да поискате обезщетение по застраховка „ Гражданска отговорност “

През годините се ускорява процесът на транспорт на риска към потребителите, който е подтикван по регулаторен път, а това не е от изгода и в полза на потребителите, които търсят гаранции за техните спестявания, съобщи и Михаела Кьолер, общоприет шеф на Insurance Europe.  Друг значим за адресиране проблем е въвеждането на работещи и на практика използвани механизми във връзка с пропорционалността, с които да се регистрират спецификите и размерите на фирмите.
 istock istock
Михаела Кьолер се спря и на обсъжданите промени в Директивата за разпространяване на застрахователни артикули във връзка с повишение условията за откриване на информация за потребителите. Тя даде образец от практиката, че за подписване на животозастрахователна лавица може да се наложи клиентът да се подписва 190 пъти на разнообразни документи и изрази безпокойство, че повишението на броя и типа документи, с които потребителите би трябвало да се срещнат, може да докара до противоположен на целения резултат за по-висока потребителска осведоменост.

В резюме, тя уточни, че в тези тежки време хората би трябвало да бъдат подтиквани да използват артикули и услуги, които да им обезпечават отбрана от опасности, а това може да бъде реализирано посредством съответна регулация.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР