Декларирам, че спекулации на пазара с ел. енергия няма. Може

...
Декларирам, че спекулации на пазара с ел. енергия няма. Може
Коментари Харесай

Директорът на енергийната борса: Спекулации на пазара с ел. енергия няма

Декларирам, че спекулации на пазара с ел. сила няма. Може да има бегли опити, само че те не водят до нищо значително. Това съобщи пред Константин Константинов, изпълнителен шеф на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ) във връзка високите цени на електрическата сила за бизнеса.

В борсата имаше и инспекция на Държавна агенция „ Национална сигурност ”(ДАНС). Константинов посочи, че са дали на организацията документи за всички покупко-продажби за избран интервал, а такава инспекция не се прави за първи път.

„ По принцип работим с сътрудниците от ДАНС и тези от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) като енергиен народен регулатор за България. По силата на закона за енергетиката на този регулатор е вменено да следи за подозрения за операция и вероятно да прави следствие. В тази връзка законът за енергетиката бе обновен през 2019 година, в случай че не ме лъже паметта, и пълномощията на КЕВР доста се усилиха в тази област “, разяснява той.

„ На пазара ден напред, който се разяснява най-вече, тъй като е най-ликвиден, най-прозрачен и показва най-истинските цени на електрическата сила, механизмът е подобен, че на процедура операция и злонамерена приложимост на пазарна мощ е невероятно да бъде приложена “, добави Константинов.

Той подсети също, че при подозрения за спекулации на пазара сигнали се изпращат до Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

По думите му нормално става въпрос за предложение или търсене на доста огромни количества ток, за подписване на контракт с предварителна сделка и търговия с вътрешна информация.

Относно свързването на пазара с тържищата на други страни Константинов съобщи, цените не са се вдигнали от пазарното свързване с Гърция и няма да се трансформират от обединяването с Румъния, което ще стане на 27 октомври тази година.

„ Българският елелетроенергиен пазар от десетилетия е добре обвързван със прилежащите елетроенергийни системи. Самото пазарно обединяване, единствено по себе си, улеснява търговията и я прави по-ефективна. То не смяна комерсиалния и физическия размер сред двете пазарни зони и в тази връзка не въздейства кой знае какъв брой на цените “, разяснява той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР