Декларацията на Ирландия за сигурна трета страна“, в която търсещите

...
Декларацията на Ирландия за сигурна трета страна“, в която търсещите
Коментари Харесай

Декларацията на Ирландия за „сигурна трета страна“ е незаконна, постановява Върховният съд

Декларацията на Ирландия за „ сигурна трета страна “, в която търсещите леговище могат да бъдат връщани за обработка, е противозаконна, Върховният съд Съдът се произнесе.

В огромно решение в петък госпожа арбитър Siobhán Phelan постанови, че определянето, направено от министъра на правораздаването Хелън Макенти в отговор на излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз на 31 януари 2020 година е „ противозаконен от позиция на законодателството на Европейски Съюз “ заради неналичието на избрани наложителни разпореждания.

Определението е релативно сходно на скица, която съществува сред държавите-членки на Европейски Съюз, и разрешава да се откри, че молбата за интернационална протекция е неприемливо, в случай че жалбоподателят е дошъл от Обединеното кралство. Човек може да бъде върнат в Обединеното кралство, като безвредна страна отвън Европейски Съюз, с цел да бъде решена молбата му за леговище или обстановката там.

Г-жа Съдия Фелан сподели, че има пропуск в ирландското законодателство да изисква определянето се ползва, когато страната може да се увери, че няма риск от съществено увреждане на претендента при експулсиране в трета страна.

Държавата също по този начин не е съумяла да одобри правила от методология, които са задоволителни, с цел да подсигуряват молбата за интернационална протекция не се връща в трета страна в нарушаване на минималните условия на законодателството на Европейски Съюз.

Нейното решение идва в две „ съществени “ оспорвания на определянето, което тя чу в продължение на четири дни предишния месец.

Действията, които бяха оспорени от министъра, бяха определени от огромна група случаи, в които се твърди, че определянето на Обединеното кралство като сигурна трета страна е нелегално заради опасности, произлизащи от евентуално следващо прекачване към Руанда.

Върховният съд на Обединеното кралство откри предишния ноември, че проектът на министър-председателя на Обединеното кралство Риши Сунак за транспорт на търсещи леговище със аероплан до Руанда е противозаконен, защото оставя депортираните изложени на заплаха от нарушение на правата на индивида. Правителството на Обединеното кралство в този момент предлага нови закони за превъзмогване на правните спънки.

Източник: breakingnews.ie

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР