Декларация от парламентарната трибуна за 24 май и смисъла на

...
Декларация от парламентарната трибуна за 24 май и смисъла на
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Истината боли

Декларация от парламентарната естрада за 24 май и смисъла на думите и буквите, на езика направи зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

" Слушаме или четем речи като от машините на любовта в романа на Оруел. Ползват се не повече от 200 думи. Вече век и половина означаваме празника на светите братя Кирил и Методий. Ни бих подлагал на критика институционализирането на празника. Но това не е задоволително за духовността.

Когато е почнало празнуването му през 19 век това е било идея. Смисълът на празника не са единствено историческите реминисценции. Смисълът е различен. Илюзия е, че един път образован народ ще остане подобен вечно.

Без воля и изпитание, без персонален образец всяко общество може да се разгради от незнанието и простотията. Днес всеобщо проведената опозиция против безпросветността е значима против световната всеобща субкултура. Затова е значимо да сме българи като национална еднаквост. Без общ език и просвета няма по какъв начин да сме общественост. Без култура и нематериалност няма нито национална сигурност, нито икономическо развиване, сподели Дончев.

Ние самите би трябвало да приказваме на хората и би трябвало да имаме посока. Защото в случай че нещо ни свързва с хората, това е словото. Няма по какъв начин да се срещнем с всеки българин, те не всички го и желаят, само че с писано и изречено слово може да стигнем до хората.

Правоговорът не е садистичен каприз. Думите основават смисъл и ние би трябвало да сътворяваме смисъл. Увлечени в партийни и котерийни пристрастености, даваме думата на хората, които са ни пратили тук. Не нанизвайте думите в генетични разновидности. Това е като да извършите апаратура от свински уши и коледна декорация. Не е най-важното да унизиш политическия конкурент, а да не унизиш себе си. Високоговорителят единствено усилва подправените думи, а не ги основава.

Паметта е болежка, забравянето е терапия. Истината боли, лъжата не дава комфорт. Промяната е сложна.

Честит празник, събудете се, изпитайте болката от смяната да казваш истината, сподели Томислав Дончев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР