Декларация от народните представители на ДПС (без Пеевски и група)

...
Декларация от народните представители на ДПС (без Пеевски и група)
Коментари Харесай

ДПС: Кога прокуратурата ще разследва Пеевски за 500 млн. лв. невърнати кредити към КТБ?

Декларация от народните представители на Движение за права и свободи (без Пеевски и група) за присъединяване на Пеевски във банкрута на КТБ и нуждата от реакция на прокуратурата:

В последните дни обществото е очевидец на вълна от прокурорски акции и следствия. Вчера пред Народнотo заседание бяха направени разкрития, свързани с банкрута на Корпоративна комерсиална банка (КТБ) и събитията, довели до унищожаването на тази основна финансова институция. Показанията на Цветан Василев разкриха съществени обстоятелства, които повдигат въпроси освен за финансовата непоклатимост на страната, само че и за метода, по който действат правоохранителните и антикорупционни органи.

Според Василев, заеми към КТБ, свързани с Делян Пеевски, възлизат на сума от 500 милиона лв.. Тази сума е задоволителна, с цел да раздруса освен банката, само че и цялата икономическа и политическа система на България. Василев показва също, че подстрекател на акцията против КТБ е точно Делян Пеевски, а Петьо Еврото е реализатор на този проект. Ако тези изказвания се потвърдят, пред нас се разкрива една картина на целенасочени дейности за придобиване на стопански активи посредством корист с власт и въздействие.

В тази връзка, ние народните представители на Движение за права и свободи (без Пеевски и група), които пазят правилата на правда, бистрота и правдивост, не можем да останем безмълвни. Настояваме прокуратурата да даде явен отговор на следните въпроси:

Допустимо ли е заеми на стойност 500 милиона лв. да не бъдат разследвани, изключително когато става въпрос за обществено значими фигури като Пеевски? Като се има поради сериозността на този дълг и връзката му с банкрута на КТБ, какви дейности е подхванала или ще предприеме прокуратурата на Република България за възобновяване на справедливостта в полза на българската страна и нейните жители и заблуждение под отговорност на отговoрните лица?

Защо Комисията за противопоставяне на корупцията (КОНПИ) не е реагирала по този случай, когато заемите, свързани с Пеевски, са в размер на 500 милиона лв.? В други случаи, Комисията демонстрира изключителна интензивност, което приказва за изборен метод и обслужване на нечии зависимости. Липсата на реакция в този случай буди подозрения за двойни стандарти и липса на воля за справяне с корупцията на високо равнище.

Ще предприеме ли прокуратурата на Република България дейности за покачване на обвинявания против Делян Пеевски и искане за събаряне на неговия имунитет? Това е въпрос, който мощно вълнува обществото и е основен за доверието в институциите. Показанията на Василев изискват ясно решение във връзка с ролята на господин Пеевски в събитията към КТБ. Като политическа мощ, ние сме длъжни да подчертаем, че казусът КТБ не е просто въпрос на източване на една банка – той е знак на злоупотребата с власт, на безнаказаността и на сливането на политическата и икономическата власт в ръцете на малко на брой. Това разяжда тъканта на нашата народна власт и подкопава доверието на жителите в институциите.

Призоваваме и.ф. основен прокурор за съответни дейности, които да подсигуряват правдивост и възобновяване на финансовите и морални вреди, нанесени на българското общество. Нашето общество заслужава да живее в правова европейска страна и чакаме реакцията на институциите!

Призоваваме за своевременни дейности във връзка с множеството сигнали за напън и репресии върху бизнеси и чиновници в локалната и централната администрация.

Надяваме се, че медиите, гражданското общество и дипломатическия корпус ще съблюдават за правовите правила и демократичните правила.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР