Декларация от името на цялата парламентарна група на левицата по

...
Декларация от името на цялата парламентарна група на левицата по
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Оттеглете бюджета и задействайте плана за действие при пандемия

 Декларация от името на цялата парламентарна група на левицата във връзка рецесията към ковид и неналичието на ограничения направи при започване на пленарното съвещание на Народното събрание за разискване на Бюджет 2021, водачът на Българска социалистическа партия. Тя призова  ръководещите да отдръпват плана си за бюджет.

" По искане на Парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България “ на 22 октомври Народното събрание, освен това със забележително единогласие, взехме решение следното: в период до 1 месец Министерският съвет да актуализира и приведе в деяние Националния проект на Р България за подготвеност при пандемия. Този един месец изтече, през днешния ден сме 24 ноември. Правителството на Борисов не е актуализирало и не е привело в деяние Националния проект. Какво значи това? Първо, това е още едно доказателство, че когато Борисов ръководи България, Народното събрание съществува проформа. Затова аргументирано твърдим, че той убива институциите, унищожава държавността и ръководи властническо. Колеги от ГЕРБ, вие подкрепихте това предложение преди един месец. Направете си изводите сами.

Въпреки тежката рецесия, той отхвърля посредством Националния проект да сътвори ред, предвидимост и сигурност за хората. Правителството продължава да работи на правилото " проба-грешка “ и по-късно все някой различен е отговорен. Играят си политически игрички на гърба на народа. Вчера министърът на опазването на здравето разгласи нови ограничения под изискване, в случай че бъдат утвърдени от Министерски съвет. Сега ще чакате два дни реакцията на хората, с цел да реши Борисов в сряда дали да бъде положителния и да отхвърли някои от тези ограничения или да ги пусне “, съобщи от трибуната Нинова и приведе причини:

" Ето ви доказателството: Вчера в 16:30 ч. министър председателят съобщи, че стопанската система би трябвало да продължи да работи и не се постанова никакво затваряне. Само половин час по-късно, министърът на опазването на здравето разгласи, че затваряте. Играете си на положителното и неприятното ченге, до момента в който хората умират по стълби и коли за спешна помощ сред две лечебни заведения “, подлага на критика ръководителят на Българска социалистическа партия.

" За да извършите цялостен хаоса в страната, новите здравни ограничения, които ще доведат до нов срив в стопанската система и беднотия за семействата, по никакъв метод не са подкрепени с помощ за бизнеса и с грижа за хората. Излизат доста въпроси, които вълнуват хората – тези родители, които ще остават у дома, за да  гледат децата си - по какъв начин ще бъдат обезщетени, в случай че са си взели заплатен и неплатен отпуск. Или дребните и междинни компании, които ще затворят – какво да вършат, с изключение на да афишират банкрути. Какво да вършат близо 200 хиляди самоосигуряващи се лица, които още веднъж няма да употребяват никаква държавна поддръжка. С тези причини, желая да кажа, че бюджетът, който желаете да гледаме през днешния ден, към този момент е несъответстващ на новата обстановка. Спрете с това безумство. Има опция, има други решения – рационални, спокойни, държавнически и с грижа за хората “, уточни.

Тя още веднъж настоя: " Предлагаме ви решения, в случай че желаете ги чуйте - държавното управление да извърши решението на Народното събрание и да актуализира и приведе в деяние Националния проект за деяние при пандемия. Така ще се вкара ред и успокоение, сигурност и изясненост. За хората – по какъв начин да реагират, къде да търсят помощ. За незабавната помощ – къде да кара лечебните заведения. За лечебните заведения – по какъв начин да провеждат приема и решението. Това ще сътвори единно и държавническо, централно ръководство на рецесията.

Второ, оттеглете бюджета през днешния ден. Той е към този момент несъответстващ – юридически при други условия. И ето за какво настояваме за това.

Трето – в случай че в сряда ограниченията, които предлага здравния министър бъдат утвърдени от държавното управление, то те да бъдат съчетани, в комплект и допълнени с нови обществени и стопански ограничения за подкрепяне на семействата, фамилиите и бизнеса. Здравният проект би трябвало да върви с стопански и обществен проект.

Четвърто – в случай че държавното управление извърши това, отразете тези социално-икономически ограничения в бюджета и го внесете още веднъж. Всичко друго е спомагателен безпорядък, спомагателен срив в здравната система, спомагателен риск за живота и здравето на българите, обезпечен срив в стопанската система без обезщетения и обезпечена беднотия на българския народ.

Ако продължите да реагирате на рецесията както до момента, ще оправдаете думите ни, че вие сте една от аргументите за нея “, предизвести от трибуната на националното заседание.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР