Декларация от името на ПГ на БСП за България“За пореден

...
Декларация от името на ПГ на БСП за България“За пореден
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Премиерът и министърът на финансите да дойдат да отговорят как ще подпомогнат наводнените хора

Декларация от името на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “
За следващ път ни връхлетя нещастието с наводненията на Черноморието. Беше Бисер, беше Аспарухово, беше Мизия, беше карловските села, в този момент и това. Този проблем е рецидив и изисква сложно решение. Този проблем касае противозаконната сеч на гори, неподготвената инфраструктура, непочистените корита, корупция при средствата, които се отпускат за решаването на този проблем. А в последна сметка завършва с човешки нещастия и погубено имущество, частно и държавно. И коства ужасно доста – и човешки животи, и средства.
На Народното събрание му отива да се заемем с този проблем сложно. Защото в нито едно от местата, които загатнах, не са възобновени пътища, инфраструктура, живота на хората, инфраструктурата им. В моя град, Мизия, седма година не са възобновени. А по този начин е на всички места, където страната и институциите обещаваха всичко. Половината от вас вървяха да се снимат там с лопатите, че чистят. А по-късно какво? Знам от опит какво следва от наводнението в Мизия. Една седмица фотосесии и цялостен живот страдалчество на хората, които са изоставени от страната.
Искам да напомня на сътрудниците, с които бяхме дружно в предходния парламент по време на държавното управление на Кирил Петков. Като вицепремиер тогава, след една сериозна работа от разбиращи хора, които събрахме, внесох един сложен отчет със обстановката в страната и оферти за сложни решения – екологични въпроси, гори, обири, дерета – всичко. Падна държавното управление на Петков и този отчет потъна някъде в бюрата на Народното събрание.
Предлагам ви съществено, без да се заяждаме, без да елементаризираме казуса, без да злоупотребяваме с нещастието на хората, да се заемем най-сетне да решим тези въпроси. Това няма да свърши дотук. Ще има и последващи случаи. Ние знаем, че има справедливи аргументи. 330 л на кв. м вода е справедлива причина. Не можем да спрем природата. Но има и доста субективни и всеки от вас ги е виждал в районите си. А над всичко това стои една дума – корупция. В изсичането на гори, в непочистените дерета, в публичните поръчки, които се нагласяват.
Ще предложим няколко съответни ограничения, само че първо ви предлагам да поканим на чуване министър-председателя и министъра на финансите. Колеги, сигурна съм, че никой от вас не знае какъв брой пари има във Фонд „ Бедствия и повреди “ сега. Обещават се пари за помощ на фамилиите, само че дали ги има в бюджета? Защото фонда в последните месеци беше доста претрупан с разноски за сходни случаи. Хората в Карловско още не са получили средства. Кога беше това, преди какъв брой време? Предлагаме ви рационални решения – извикваме министъра на финансите и министър-председателя. Те през днешния ден на Министерски съвет ще набележат проект. Ние, с каквото можем, да се включим в този проект.
Уважаеми сътрудници, който не се е занимавал с тази тематика, той не знае защо става дума. Тук са ангажирани всички. Законодателна, тъй като има потребност от смяна в закони. Изпълнителна власт, която да извършва и управлява тези закони. Съдебна власт, която да санкционира тези, които с корупция или с превишаване на правата си са довели до тези нещастия. Всички управляващи имат отношение. Какво желаете, Народното събрание да замълчим? Ами то нещата потеглят отсам. Защото несъмнено постоянно сте чували хората да споделят: „ Нямаме закони. “ Имаме закони. Има и положителни, само че има и несъвършени. И ние ви предлагаме да създадем една сложна експертиза - законодателна, изпълнителна, правосъдна власт - един рационален метод, с цел да не се случват повече такива нещастия.
Правя предложение да бъде извикан през днешния ден министър-председателят и министърът на финансите, а на следващия ден ще внесем документално и други оферти, които са реалистични, вероятни, потребни и в ползите на народа.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР