Декларация от името на парламентарната група на БСП за България“,

...
Декларация от името на парламентарната група на БСП за България“,
Коментари Харесай

Депутат от Пловдив-област: Тол системата се оказа печатница за пари за нечий джоб

Декларация от името на парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България “, изчетена от, народен представител, определен от 17 МИР Пловдив (област):

 

Тол системата на страната ни е измежду най-спорните тематики в бранша на пътищата и районната политика – и за превозвачи, и за властта, и за специалистите, и за обществеността. Дойде време тази тематика да е забавна и за Сметната палата, за Агенцията за държавен финансов надзор, за Министерство на вътрешните работи и прокуратурата. Трябва да сме оптимисти и да имаме вяра, че е близо денят, в който тол системата в България ще стане предмет на работа и на българското правосъдие.

 Сега ще изтъквам две реплики по тематиката, придобили популярност през тези години.

" Толът е печатница за пари, изкарвайте си пари, за какво го влагаме това? Не може единствено да бъркаме у готовите празненство на приходните организации. “

Познахте ли на кого е това просветление? Да, познахте – на някогашния министър председател са думите, произнесени от джипа на 27 юни 2019 година, до момента в който се вози по строящата се автомагистрала " Европа “. В това време някогашният районен министър му приглася от задната седалка.

" Най-евтината тол система в Европа имаме “ е друго просветление на някогашния министър председател, изпуснато по време на чуването му в Народното събрание през февруари 2020 година Същата ария припяваше и една министърка на районното развиване дълго по-късно, без значение дали си вярваше, или по този начин ѝ бяха споделили да споделя.

След това, по самодейност на парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България “, 44-ият парламент през декември 2020 година сезира Сметната палата на Република България с гледище да ревизира публичните поръчки за построяването на така наречен тол система. Докладът на Сметната палата по това искане към този момент е реалност и е на вниманието на Народното събрание.

От момента на възлагане на тази инспекция до през днешния ден са извървели 4 държавни управления и 4 Народното събрание. 19 месеца след нашето искане, след толкоз време сякаш обикновено действие на тол системата, пристигна време за истини. Истини, за които в голямата си част народните представители от " Българска социалистическа партия за България “, специалисти, анализатори, браншови, транспортни организации от дълго време сигнализираха.

Затова за хиляди българи новината от Сметната палата, че Агенция " Пътна инфраструктура “ е изхарчила нелегално 118 млн. за тол системата не е вест. Това се знаеше от дълго време. Сред описаните нарушавания е и фактът, че пътната организация е предпочела, надали инцидентно, процедурата договаряне без авансово съобщение, вместо експлицитното законово регламентираната в  този случай открита процедура.

Сметната палата е открила, че тол системата е проектирана и основана като програмен продукт с отворен код и на АПИ са предадени изходния програмен код и техническата документи. Именно затова е неуместно да се одобри, че компанията " Капш Трафик Солюшънс “ е без конкуренция като реализатор на действия за мониторинг и поддръжка на тол системата. Затова и одитът приема, че изборът на процедурата за възлагане на публичната поръчка за тол системата е незаконосъобразен. Последствията от това са нелегално изхарчени държавни милиони. 

Въпросните 118 милиона са били за действия по самодеен мониторинг, експлоатационна поддръжка и надграждане на тол системата. Изборът на тъкмо тази съмнителна директна процедура за възлагане, заобикаляйки драговолно експлицитната в тази ситуация експлицитна процедура, не е инцидентен.

Но АПИ се оправдава с аргумента, че въпросната компания " Капш Трафик Солюшънс “ няма конкуренция за осъществяване на поръчката заради, забележете, механически аргументи. Аргументът, който е показан и пред Сметната палата от страна на АПИ е, че въпросната компания е построила тол системата по предишен контракт с пътната организация и по този начин би било най-лесно да си продължи с поддръжката и надграждането. Оправданието, че това е процедура и в други европейски страни увисва, тъй като това може да се случи само, когато въпросната компания е предходна през съответна открита процедура на предложения и спечелила финала ѝ.

" Толът е печатница на пари “, нали знаете? Странни процедури и контракти за правни услуги за милиони левове, още десетина контракти, още веднъж с непосредствено възлагане на физически лица, свързани с дейностите по построяването и употребата на тол системата са в листата на доказани нарушавания при одита на Сметната палата. 

Наглостта за прибиране на апетитни пари е стигнала до такава степен, че през директно договаряне и непосредствено предоставени контракти с физически лица даже не са разказани какви действия ще се правят. Има и други парадокси. Отчитат се действия за разплащане, които изобщо не са били контрактувано предоставени.

" Толът е печатница на пари “, нали знаете? Няма изненада, дами и господа. За тази съмнителна независимост и благотворителност при обезпечаването на старта на тол системата парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България “ сме алармирали още в 44-то Народно заседание неведнъж. И за още и още съмнителни регламенти по тол системата.

Помните ли 7-те % комисионерство през националните снабдители и раздутия с неразбираемо какво ангажиран щат на тол ръководството? Настоятелните въпроси за какво страната през АПИ непосредствено не събира пътните такси, като това е обещано като вкусен ангажимент на частните оператори. Помните ли проваления старт на тол системата? Помните ли обещания над милиард годишен доход и действителността от една трета от тях, събрани за една година? Още търсим златната кокошка, която ще снася яйца да я впишем в Закона за биологичното многообразие, само че не можем да я намерим. Помните ли по какъв начин страната ни заплати 20 млн. лева за Световната банка за правене на задание по тол системата?

 На някогашните ръководещи може да им е комфортно да са не запомнили какво сподели една тяхна обичана министърка през 2017 година във връзка с тол системата.

Тя споделя: " Ние сме заложили системата да е българска, правата и сорс кодът да е български, на министерството и организацията. Да не се дава в непознати ръце, да не се заплащат лицензи. Искаме да е наша – българска, с наши права, с цел да си управляваме. Това са детайли на националната сигурност, тъй че тук също има един подобен интерес. “

И е била права. Елемент е на националната сигурност, в този момент още повече. И още повече би трябвало да е, само че ГЕРБ добре си знаят в името на какво тази сигурност бе безстрашно изоставена и в името на едни много десетки милиони. А те се оказаха в ръцете на непозната компания, освен това давани неведнъж. Намери се оправданието по какъв начин ние сами не можем да си управляваме тол системата, по какъв начин нямаме фрагменти, ключ, код и каквото там си харесате за причини.

Още един корупционен сюжет, за който от няколко години се сигнализира, само че керванът на ръководството нямаше никакво желание да го приключва. Заради всичко това, една цяла поредност министри на районното развиване и шефове на пътната организация от ръководството 2021 година следва скоро да бъдат поименно на вниманието на следствието и да дадат пояснение за злощастно попилените десетки и стотици милиони левове обществен запас в бранша на пътните такси. 

Защото ние от " Българска социалистическа партия за България “ имаме вяра, че е пристигнало време за истини и носене на същинска отговорност за нелегално раздадени и усвоени държавни средства в тол системата. Време е отговорните да се разпознаят от който би трябвало. Защото от дълго време разбрахме, че тол системата, построена и въведена в употреба от това ръководство, не е нито най-евтината, нито е българска, нито е част от националната сигурност. Но да, става известно, че е сполучливо замислена и още по-успешно осъществена като печатница за пари. За десетки милиони в нечии сметки. Колеги, време е за търсене на отговорност.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР