Декларация и представяне на ваксинационен сертификат срещу COVID-19. Това е

...
Декларация и представяне на ваксинационен сертификат срещу COVID-19. Това е
Коментари Харесай

Бунт и недоволство на родители след като детска градина поиска от тях да декларират, че са ваксинирани

Декларация и показване на имунизационен документ против COVID-19. Това е поискала от родителите директорка на частна детска градина в София. В противоположен случай, децата нямало да могат да посещават детското заведение. За това описа майка на дете, което е записано в градината. Според нея по този метод управлението на градината извива ръцете на родителите, още повече, че не е издавана такава заповед от здравното министерство. От своя страна директорката твърди, че родителите не са я разбрали. Поискала декларацията с „ информативна и статистическа цел ”.

„ Уважаеми родители, по отношение на това, че в медиите се приказва за предстоящ локдаун и че в случай че той стане факт, то детските градини ще работят, само че ще могат да одобряват деца единствено на имунизирани двама родители, които могат да показват документи. Поради тази причина Ви молим да попълните декларацията, приложена към този пост ”, гласи обявата във Фейсбук.

Постът е оповестен при започване на седмицата на страницата на столична частна целодневна детска градина. В декларацията се желае родителите да заявят, че са имунизирани против ковид и че могат да показват документ. Написаното провокира недоволството на част от майките и бащите.

„ Бях доста изумена. Ако аз и брачна половинка ми не сме имунизирани, децата ни няма да посещават тази детска градина. Това беше, което прочетох и разбрах ”, сподели майка.

Детето на дамата посещава детската градина от една година. Крие лицето си, тъй като към момента не го е отписала.

„ Аз персонално съм имунизиран родител. Но има много хора, които не могат да си разрешат да се имунизират, даже и здравословно. Това значи ли, че децата им няма да вървят там. Моето дете ще го гледат, другото - не. Другият родител няма ли да отиде на работа. Кой ще му гледа детето? ”, попита още тя. Исканата декларация провокира гнева и на други родители.

„ Що за нелепост. Никой няма право на това. Това е дискриминация и принуждаване. На какво съображение желаете тази декларация ”, написа родител.

„ Ще се сезират нужните институции. Това е потъпкване на човешките права ”, споделя различен.

Заради отрицателните мнения под поста, единствено 24 часа по-късно, управлението на детската градина редактира текста. В новия вид се споделя, че попълването на декларацията е с пожелателен, а не със наложителен темперамент. Директорката на градината признава, че е поискала декларациите без да пита, защото към момента няма издадена заповед от здравното министерство.

„ Преди няколко дни в медиите излезе информация, че при идно оповестяване на „ алена зона ” в страната детските градини ще работят единствено с имунизиран личен състав на 100% и с деца на имунизирани родители. Това постанова предварителна организация на цялата активност на детската градина. Каква численост от децата, вероятно, би посещавала нашата детска градина ”, изясни тя.
 Ваксинирани ще посещават културни събития даже при утежняване на коронавирус ситуацията Ваксинирани ще посещават културни събития даже при утежняване на коронавирус ситуацията
Културните и развлекателни мероприятия да могат да се посещават от имунизирани против COVID-19 жители, даже при утежняване на противоеп...

Директорката добавя, че до напрежението се стигнало, тъй като родителите не разбрали концепцията. „ Нито упорствам личният състав на 100% да бъде имунизиран, нито упорствам някой от родителите да се имунизира. Според мен това е всеобщата нервност в страната по отношение на имунизирането. Отрицателни постове във Фейсбук с линчуване персонално към детската градина, към мен като шеф ”, добави директорката.

За да спрат офанзивите директорката към този момент не изисква декларация. „ Държавата дефинира разпоредбите в България - ние ги съблюдаваме. Когато излезе заповедта, тя ще бъде сложена на вратата на детската градина и аз ще съблюдавам наредбите в страната. Има родители, които незабавно реагираха и донесоха заявления, само че след вчерашната нервност и обществения линч, ние върнахме декларациите на всички ”, посочи директорката.

„ Изискванията на самия шеф са извиване на ръце. Ако извършите това, аз ще направя това. Добре, ти си шеф на тази градина, само че аз съм избрала твоята градина и заплащам ти да гледаш детето. И ти с контракт си се съгласила да го гледаш. Трябва ли да ми доизвиваш ръцете? ”, попита родителят.

Отново с пост във Фейсбук директорката благодари и на майката, която подаде сигнала до Нова телевизия

„ Благодарим за подадения сигнал в Нова телевизия и за правилното отношение от страна на анонимни родители от детската градина, за чиито деца към момента се грижим и ни гледат право в очите ”, гласи обявата.
 За и срещу въвеждането на ограничавания за неимунизирани " За " и " срещу " въвеждането на ограничавания за неимунизирани
" За " и " срещу " въвеждането на ограничавания за неимунизирани. Мнение и коментар по тематиката направиха юристът по здравно право доктор Ма...

„ Обидно е човек да си води детето по през целия ден 12 часа. Ние сме от 7 до 7 с тези деца. Да те гледа в очите и в това време да подава тъжби против теб ”, изясни директорката.

„ Ти не може по този метод да налагаш на хората някакви твои условия, без да са желани от някого ”, счита родителят.

Припомняме, че през юли здравният министър Стойчо Кацаров показа Национален проект за справяне с пандемията. В него е записано, че няма да могат да  посещават детска ясла или градина. Планът планува зониране съгласно степените на заразяване на популацията. Зоните са разграничени на 4 групи- зелена, жълта, ярко алена и мрачно алена, според от броя на инфектираните лица на база 14-дневната заболеваемост на 100 000 души, % на пробите и броя на заетите болнични кревати. В мрачно алената зона, се планува мярката затваряне на детските градини и ясли. Те ще могат да се посещават от деца, чиито родители са ваксинирани, и при изискване, че целият личен състав е имунизиран.

 

 

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР