Декемврийските дни не се отличават от юлските. По този начин

...
Декемврийските дни не се отличават от юлските. По този начин
Коментари Харесай

Маргарита Петкова: Не пипайте Вазов, учете го

„ Декемврийските дни не се отличават от юлските. По този метод и пиша. Не пиша нощем. Нощите са за спане. Аз не съм календарна. Няма значение кой ден от седмицата сме, кое годишно време. Важното е нещата да се случат в мен и да излязат от мен, говорейки за творчество “.

Това сподели в предаването „ Тази заран “ по бТВ поетесата Маргарита Петкова след премиерата на най-новата ѝ книга „ Още бели нощи “.

„ Да, Нова година е на 31 декември, само че нищо не ми пречи да я чествам на друга дата. Трябва да вършим персоналните си празници новогодишни. Другото е календар “, уточни тя.

„ Калин Донков споделя, че едно стихотворение идва. Аз го разбрах, че е по този начин. Тръгнаха и търча. Много бързо се пишат. Знам, че звучи налудничаво. Аз съм стенограф, който тича след този, който нещо там прави. Господ не ми диктува, да се разберем. Нещо в мен излиза по този метод “, изясни Маргарита Петкова.

„ Имах щастието да потегли доста мощно в компанията на велики създатели. От тях се научих да не подрипвам. Да не окряквам пространството, че съм снесла яйце. Малко по-скромно и пагубното – не се приемай на съществено. Когато се приемеш на съществено, ти си приключен. Не става по този начин “, разяснява поетесата.

„ Тези, които пишем, пишем доноси против себе си. Колкото и да го къдриш, колкото и да внимаваш, казваш неща, които, когато се четат, се схващат неща, които криеш. Дори и на " римушкарите ". Личат искания, личат определености, проличава жаждата за популярност или безумните старания да напиша гениално стихотворение “, добави тя.

Романът „ Глина “ на Виктория Бешлийска е последната книга, която е оставила позитивна страст в Маргарита Петкова.

„ Не се мятам да чета нашумелите за момента творби. Оставям малко да мине. Подариха ми „ Глина “. Ще ми подарят и „ Сърце “. Моята пристрастеност е да използвам думи, които не са в актуалния ни език, за жалост. Видях, че в този разказ са изведени непознати думи – кое му е непознатото, само че това съм аз. Стига с „ Под игото “. Кемер – всеки ще ти изясни. Учителката е длъжна да изясни това. Вазов ми е болна тематика. Той ми е обичан с всичко, което е направил и като персона, несъмнено. Не го пипайте, учете го “, акцентира Маргарита Петкова.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР