Декември е най-щедрият на празници месец. По Коледа и Нова

...
Декември е най-щедрият на празници месец. По Коледа и Нова
Коментари Харесай

Как ще плащат за работата по зимните празници

Декември е най-щедрият на празници месец. По Коледа и Нова година ще почиваме общо осем дни. Тази година по Коледа ще почиваме пет дни - от 23 до 27 декември, макар че формалните празници са единствено три. По Нова година ни чакат три дни отмора – от 30 декември до 1 януари, макар че единствено 1 януари е празничен, оповестява bTV.

Не всички бизнеси обаче съумяват да обезпечат тази дълга отмора на чиновниците си. Във фурната за самун в Димитровград да вземем за пример няма делник, няма и празник – самун би трябвало да има всеки ден и по тази причина Александър Жечев ще работи на Коледа.

„ За формалните празници се заплаща 100 % нарастване на труда. За това, че по време празниците наложително труда се регистрира и като ексклузивен, се усилва още със 100%. Около четири пъти ще му се усили естествената отплата. Разликата е, че когато са естествените почивни дни, както в тази ситуация са 23 и 27, то тогава нарастването е единствено за ексклузивен труд, който е не по- малко от 75%”, изясни инж.Петър Андреев от хасковската дирекция „ Инспекция по труда”.

За лекарите също отмора няма. „ Свикнали сме и по делници и по празници да работим и това не ни прави впечатление”, безапелационен е хирургът доктор Живко Атанасов.

Медиците работят по авансово направен месечен график, или по по този начин нареченото сумирано работно време, за което изчисленията са разнообразни. На същия принцип са и служителите на реда и пожарникарите. „ Когато работят в празничните дни, надницата им се удвоява, а когато работят през почивните дни 23 и 27, те не получават нарастване на надницата”, посочи Андреев.

Правилата важат единствено за наетите по контракт.

Ако се съмнявате, че работодателят ви неточно е оценил труда ви в празничните дни, може да се допитате до инспекциите по труда.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР