Декември е, а това означава, че коледните празници чукат на

...
Декември е, а това означава, че коледните празници чукат на
Коментари Харесай

Коледа с Лора Георгиева: Нека за празниците времето в нас да е топло и спокойно като в юлска нощ

Декември е, а това значи, че коледните празници чукат на вратата. Време е за първи снежинки, домакински уют, споделеност, добрини, мирис на домашно приготвена храна и доста, доста щастливи фамилни моменти.

В чест на най-светлия християнски празник, няколко известни лица ни канят да надникнем в тяхната фамилна Коледа. Разказват ни за най-милите си празнични мемоари, дават ни обичаните си коледни предписания и ни споделят какво е смисъла на Коледа за тях.

Първата ни среща, с която даваме старт на коледното въодушевление, е с Лора Георгиева. Водещата на прогнозата за времето в ефира на NOVA, споделя особено за Edna.bg кой е най-милият ѝ коледен спомен, най-специалният подарък, любимата празнична рецепта и защо време си мечтае за Коледа.

***

Кой е най-милият и безценен коледен спомен, който пазиш?

На Бъдни вечер, още от дете, с моята майка постоянно изчаквахме да настъпи среднощ и Коледа, небето да се отвори и да си пожелаем нещо. Никога не сме си лягали по-рано. Гледахме коледни филми, до момента в който пристигна магическият миг. Сякаш този спокоен момент постоянно е бил най-вълшебният.

Кой е най-специалният подарък, който си получавала за Коледа?

Най-милият коледен подарък, който съм получавала, е моето куче. Като дете постоянно съм мечтала за куче, само че не съм имала. Получих го в дребен кашон на Коледа преди към този момент 13 години и към момента сме дружно. Тогава се събираше в шепата и беше доста изплашен. Дори си припомням, че в новогодишната нощ през тази година се прибрах рано, с цел да съм при него, когато фойерверките загърмят.

 лора георгиева Личен архив

Кой е обичаният ти коледен филм?

„ Знак на ориста ” с Кейт Бекинсейл и Джон Кюсак. Той не е тъкмо за Коледа, само че действието се развива по това време на годината и това го прави още по-вълшебен. Въпреки че е остарял, постоянно го виждам на драго сърце.

Коя е обичаната ти коледна ария?

Любимата ми коледна ария е българска. Тя е на Миро и се споделя „ Всичко, което желая ”. Дъщеря ми беше още на 2 и към този момент я знаеше и си я припяваше по Коледните празници.

Коя е коледната традиция, която постоянно спазвате вкъщи?

Аз боготворя коледния дух и постоянно декорирам у дома още от средата на ноември. Елхата не стопира да свети до януари и под нея постоянно има дарове, които са изненада, а не по попърчка. Когато щерка ми беше по-малка, идваше и Дядо Коледа (някой роднина), който даваше дарове единствено след песничка или стихче. Имахме и коледен горски дух, който строго наблюдаваше дълго преди Коледа кой е най-хубав и дали заслужава дарове.

 лора георгиева Личен архив

Без какво не може една Коледа?

Без светлина, без мирис на канела и на нещо топло във фурната. Не може без обич, признателност и религия. А в случай че има и сняг, магията оживява.

Сподели ни твоя обичана коледна рецепта

На Бъдни вечер доста обичам да има сушени чушки, пълнени с фасул и май това е единственото време, когато ги върша. Затова са толкоз специфични.

Бобът се накисва в студена вода и оставя за 10-12 часа да престои. Отцежда се и залива със студена вода едвам го покрие. Слага се да заври и след 2-3 минути още веднъж се отцежда.

Слага се в тенджера и се налива 2-3 литра студена вода. След като още веднъж кипне, се оставя да се свари за 45-60 минути.

Сушените чушки се поставят в купа и заливат със студена вода. След 2-3 часа, са подготвени и омекнали за пълнене. Течността се резервира.

Морковите и праза се режат на дребно. Загрява се лой и зеленчуците се задушават за минута. Слагат се всички подправки и след 20-30 секудни сварения фасул. На слаб огън се разбърква за една-две минути. С тази примес се пълнят чушките.

Отворът на всяка чушка се потапя в купичка с брашно. В глинен гювеч се поставят напълнените чушки и поливат с още 2-3 с.л. олио. Заливат се с 150-200 мл. от течността на сушените чушки. Гювечът се затваря. Слага се в студена фурна, загрява се до 180ºC и след постигане на тази температура, чушките се пекат за 40 минути.

 лора георгиева Личен архив

Какво искаш „ да ти донесе тази година Дядо Коледа “?

Той си знае, това е наша загадка.

Какъв за теб е смисълът на Коледа?

Аз в действителност имам вяра, че по Коледа се случват чудеса. Смисълът е в това, че отваряме сърцата си. В добрината, в човечността, в заедността и най-много във вярата.

 лора георгиева Личен архив

Каква би ти се желала да бъде прогнозата за времето на 25-ти декември? А какво би ти се желало да бъде времето вътре във всички нас на този празник?

Разбира се, че желая снежни празници и като цяло бяла зима. Тази година възможностите това да се случи несъмнено са по-големи от предходните няколко години.

И в контрастност с времето на открито, дано времето в нас да е топло и умерено като в юлска нощ. Да е спряло, да е споделено.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР