Декември 2020 г. ще е месец на нечувани правителствени разходи.

...
Декември 2020 г. ще е месец на нечувани правителствени разходи.
Коментари Харесай

Бюджетът има да наваксва 5 млрд. лв. дефицит през декември

Декември 2020 година ще е месец на нечувани държавни разноски. 31 дни преди края на годината Министерството на финансите регистрира под 0.2 милиарда лева настоящ недостиг, излиза наяве от информация към 30 ноември.

Разрешеният недостиг за годината съгласно първата актуализация е 3.5 милиарда лева, а съгласно втората, която към момента не е в действие – 5.2 милиарда лева Това значи, че на процедура МФ се готви да изсипе вкупом през декември в семействата и бизнеса целия плануван за годината недостиг. Част от него ще пристигна от несъблюдение на неданъчните доходи с към 900 млн. лева

Не би било изненада финансовото министерство да си спести част от разноските и в последна сметка да завърши годината с по-нисък недостиг от заложения – процедура, одобрена в предкризисните години.

Във втората актуализация обаче не са регистрирани понижените данъчни приходи поради втория локдаун – мярка, която ще се усети по-сериозно при започване на 2021 година

Общо приходите в бюджета към ноември 2020 година се чака да бъдат в размер на 39.7 милиарда лева (89.4 % от годишния план съгласно първата актуализация). На годишна база приходите се свиват със 147 млн. лева, като данъчните и неданъчните доходи са по-ниски с 587 млн. лева, до момента в който постъпленията от помощи нарастват с 441 млн. лв.. " През последните месеци се следи гладко усъвършенстване при главните налози, с което последователно се компенсира насъбраното закъснение през първите месеци след експлоадирането на пандемията ", показва финансовото министерство.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР