Деинституционализацията е дълъг процес, в който България натрупа богат опит

...
Деинституционализацията е дълъг процес, в който България натрупа богат опит
Коментари Харесай

Около 1 млн. деца в Европа живеят в институции

Деинституционализацията е дълъг развой, в който България натрупа богат опит и може да подкрепя другите страни в района. Това сподели Алекс Кристопулос, заместник-изпълнителен шеф на фондация „ Лумос “ по време на присъединяване си в конференцията за бъдещето на Европейския обществен фонд, която се организира в София, оповестиха от Министерство на труда и обществената политика.

Преди 9 години Европейската комисия дружно с България впрегна запаси на районния фонд и на Европейския обществен фонд, с цел да прекрати практиката на институионализация и приоритизира грижата за децата с увреждания. През последните 2 години голям брой институции бяха затворени, децата от тях бяха изведени и настанени в центрове от фамилен вид. Задачата е изпълнена, само че тези услуги би трябвало да бъдат развити, укрепени, с цел да могат децата на живеят в фамилна среда. Българското държавно управление има доста мощна визия за деинституционализацията, сподели Кристопулос.

Трябва да мислим за включването на децата в процеса на взимане на решения. България е превъзходен образец в това отношение, уточни Кристопулос.

Като предизвикателство пред страните в Европейски Съюз той уточни обезпечаването на съответни грижи за децата-мигранти. Не би трябвало да се основават паралелни системи, а да се укрепват националните институции, с цел да могат да обезпечат поддръжка като за локалните деца.

Проучванията демонстрират, че към 1 млн. деца в Европа живеят в институции, откъснати от фамилиите си, от общностите си, в условия, в които не мога да употребяват съществени права. Всеки, който е бранш в институция, по някакъв метод е повреден или физически, или прочувствено, или душевен. Над 8 млн. деца по света живеят в сходни домове, в институции. Това поврежда техните благоприятни условия и капацитета им в чисто човешки проект, сподели Кристопулос.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР