Дефицитните специалисти по киберсигурност могат да са спокойни за работата

...
Коментари Харесай

Само един ИТ сектор изглежда застрахован от съкращения


Дефицитните експерти по киберсигурност могат да са спокойни за работата си
(снимка: CC0 Public Domain)

Световната ИТ промишленост е изложена на вълна от съкращения, която стартира да се надига още през предходната година и в този момент наподобява е в пика си. Засегнати са работещите в разнообразни области, само че един от сегментите на ИТ бизнеса като че ли е застрахован от съкращения.

Киберсигурността се оказа съвсем единствената област от световната ИТ промишленост, където няма риск да останете без работа. Много компании редуцират своя ИТ личен състав, само че „ киберохранителите ” към момента са скъпи и в това време дефицитни. В света има дефицит на повече от 750 000 такива експерти, тъй че в кратковременен проект те не са застрашени да изгубят работата си заради съкращения.

Сигурно леговище

Сферата на осведомителната сигурност (IS) се оказа несъмнено леговище, отбелязва американската медия CNBC. Тук експерти освен не се уволняват, само че и не се намират. В целия свят се образува великански недостиг на хора с умения в IS региона.

Eдин от инструментите за привличане на експерти по осведомителна сигурност е повече от достойното възнаграждение. В доста компании тези фрагменти могат да печелят приблизително по $100 000 на година.
още по темата
Междувременно обстановката със съкращенията в световната ИТ промишленост в този момент е депресираща. Amazon, Microsoft, Twitter, Гугъл, IBM и други компании, огромни и  не толкоз, възнамеряват да освободят десетки хиляди служащи.

Фактът, че осведомителната сигурност е тъкмо сферата, в която ИТ експертите могат да преодолеят вълната от съкращения, не е неочакван. Киберсигурността се смята за една от най-устойчивите области за вложения в технологии, даже в сегашния стопански климат.

Хакерите, макар рецесията в международната стопанска система и възходящата инфлация, нападат консуматори и компании със злотворен програмен продукт и не престават да го вършат с неотслабваща активност. За огромните компании е доста по-изгодно да заплащат положителни заплати на „ киберохранители ” и да разширят личния състав на отдела за осведомителна сигурност, вместо да понесат репутационни вреди, в случай че криптиращ вирус влезе в мрежата им. Информацията за това по един или различен метод прониква в международните медии.

Огромен дефицит на експерти

През декември 2022 година имаше съвсем 756 хиляди отворени свободни позиции в сегмента на осведомителна сигурност, оповестени по целия свят, съгласно статистика на CyberSeek. И това са единствено тези свободни позиции, за които търсенето на чиновници се прави в отворен режим.

Разбира се, това, което се случва в света, въпреки всичко засегна и сферата на киберсигурността, само че въздействието беше минимално. За съпоставяне, в края на 2021 година имаше 769,7 хиляди отворени свободни позиции за експерти по киберсигурност.

В момента към 1,1 милиона души работят за световната киберсигурност. Така, в случай че на доктрина всички свободни позиции бъдат попълнени, работната мощ в бранша на киберсигурността съвсем ще се удвои.

Повечето от свободните позиции са отворени в частни компании. Но държавните организации, както и частните компании с държавно присъединяване, също последователно осъзнават, че би трябвало да развиват своята осведомителна сигурност.

През 2022 година броят на откритите свободни IS позиции в обществения бранш се е нараснал с 25% на годишна база, достигайки съвсем 46 000. Експерти, интервюирани от CNBC, настояват, че това не е едногодишен феномен, а открита наклонност. За три години броят на тези свободни позиции е скочил с 58%.

Известни неудобства

Оказва се, че осведомителната сигурност е област, в която ИТ експертът не би трябвало да се тормози дали ще има добре платена работа на следващия ден, след месец или година. Но тук има и дефекти, най-малко за някои от специалностите.

В началото на 2023 година Business Insider разгласява лист с 10 ИТ специалности, които са малко потребни за тези, които занапред откриват промишлеността на осведомителните технологии. Споменава се и работата като анализатор по киберсигурност, чиито задания включват отбрана на фирмени данни, програмен продукт, съоръжение и мрежи от хакерски атаки и закани.

Експертите акцентират, че резултатът от положителната заплата ще бъде засенчен от морални премеждия. Например, насладата от сполучливото отбиване на офанзива на един хакер и подобряването на сигурността на мрежата на компанията бързо се изпарява, когато по-опитен хакер предприеме още по-дръзка и евентуално сполучлива хакерска атака.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР