Дефицитът на стоки не ни е основната тема, а по-скоро

...
Дефицитът на стоки не ни е основната тема, а по-скоро
Коментари Харесай

Богомил Николов: Xората се обръщат към заместители на основни продукти

Дефицитът на артикули не ни е главната тематика, а по-скоро цените. Това сподели Богомил Николов от „ Активни консуматори " в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

Процентът на храните в портфейла на по-бедните хора у нас е огромен и всяко едно нарастване се усеща доста по-болезнено, съобщи той. Поради тази причина хората се обръщат към заместители на множеството съществени артикули. Те се ползват там, където контролът не е задоволително добър, акцентира Богомил Николов.

„ Имахме редица следствия, с които разкриваме най-различни злоупотреби - млякото в сиренето, палмовото масло, майонезата без яйца и така нататък Тези практики са един тип огледало - в случай че има задоволително ефикасен надзор, производителите ще опитат нещо друго, да вземем за пример понижаване на грамажите и разфасовките ", разяснява Николов.

Николов изясни, че у нас се следи така наречен „ шринкфлация " - видимо опазване на цената за сметка на количеството на даден артикул или услуга. „ Например всеобщо в автомивките на самообслужване в София понижиха времето, в което получавате вода. Това Национален статистически институт няма по какъв начин да го отрази, само че това е действителна шринкфлация - цената е същата, само че вие към този момент би трябвало да сложите не четири, а пет монети. Най-лесно това може да се види при грамажа на хляба ", разясни той.

Нараства и изкушението да се купуват така наречен „ ментета ". Интернет дава голяма опция за такова нещо. Когато човек види, че дадена тока, която употребява, се е нараснала с 15-20%, той се изкушава да купи сурогат и има доста опасности. „ Ако си купите подправено лекарство по интернет, може безусловно да се самоубиете.

Алкохол - преди 15-20 години имаше постоянни случаи в новините за хора, натровени с метилов алкохол. Козметиката - когато е подправена, може да ви аргументи голям брой провали. След това са електроуредите и батериите. Дори в България предходната година имахме два случая на запалени електрически одеяла, от по евтините, които провокираха пожари ", разяснява Богомил Николов.

Той прикани хората да са извънредно деликатни с онлайн поръчките от страни отвън Европейския съюз.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР