Дефицитът на работна ръка вече не се ограничава само до

...
Дефицитът на работна ръка вече не се ограничава само до
Коментари Харесай

Средната заплата в България става 5 000 лв.

Дефицитът на работна ръка към този момент не се лимитира единствено до IT бранша, както преди. Този проблем се популяризира в съвсем всички браншове на стопанската система и води до доста нарастване на заплатите. Постепенно, междинната заплата в България ще се изравни с тази в IT бранша. Докато през днешния ден естествената заплата в бранша на осведомителните технологии е към 4-5 хиляди лв., а тази сума ще стане естествена междинна заплата в страната след  интервал от пет-седем години.

Това са прогнози на икономистът Георги Ангелов от " Отворено общество. В същото време, ръководителят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Васил Велев, показва, че заплатите на българите ще продължат да порастват през настоящата година, макар че 4 от 10 предприятия чакат по-трудни времена от миналата.

Дори при спадащи продажби в промишлеността, заплатите ще се усилват, съгласно Велев. Той акцентира, че този растеж ще бъде обезпечен за сметка на облагите и бъдещите вложения на предприятията. Велев планува, че нарастването на приходите ще бъде по-умерено по отношение на предходните две години, само че и инфлацията няма да остане непроменена. Той също по този начин показва, че до този миг България се класира в топ 3 по растеж на приходите в Европа.

Вицепрезидентът на КНСБ, Тодор Капитанов, отбелязва, че работодателите сега нямат различен избор, с изключение на да усилват заплатите, тъй като другояче хората просто нямат да желаят да работят. Той акцентира, че цената на минималната работна заплата от 1 януари е 933 лева, което значи единствено към 20 лева чисто дневно. Този невисок приход не е задоволителен за хората да се оправят с разноските си, и затова нарастването на приходите е неизбежно. Капитанов акцентира, че към момента доста браншове, като земеделие, градски превоз и опазването на здравето не са нараснали доста на възнагражденията.

Инфо: lupa.bg

 

Тагове: заплати КНСБ ИТ сектор доходи минимална заплата средна заплата
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР