Дефицитът на работна ръка в ИТ сектора ще си остане

...
Коментари Харесай

Microsoft: идва „нова ера“ на дефицит на работна ръка


Дефицитът на работна ръка в ИТ бранша ще си остане дълготраен проблем, чака управлението на Microsoft (снимка: CC0 Public Domain)

Компаниите в Съединени американски щати са изправени пред „ нова епоха “, в която все по-малко хора навлизат на пазара на работната мощ и натискът да се заплащат по-високи заплати може да стане непрекъснат, сподели президентът на Microsoft Брад Смит в изявление за Ройтерс. Според водача, налице е съображение да се тревожим, че ни чака „ по-голяма икономическа турбуленция “.

От 1950 година насам има наклонност на всеки пет години пазарът на работна ръка да се уголемява с към 5 милиона души (в САЩ). Това са нови хора в трудоспособна възраст и с готовност за работа. Но това съответствие в този момент се е трансформирало, като се стартира от интервала сред 2016 година и 2020 година – тогава растежът се е забавил до 2 милиона души нова работна ръка на всеки 5 години.

Темпът продължава да се забавя, сподели Смит, цитирайки данни на Организация на обединените нации. Големите пазари в други райони са очевидци на цялостен спад на работната мощ. „ Това оказва помощ да се изясни частично за какво можете да имате по едно и също време невисок напредък и дефицит на работна ръка. Просто няма толкоз доста хора, които навлизат на пазара на работната мощ “, разяснява Смит.
още по темата
Правителствените тласъци по време на пандемията, опасенията за ковид, грижите за децата и други фактори също способстват за сегашния дефицит на работна ръка.

Редица бизнес-лидери, в това число Марк Зукърбърг, основен изпълнителен шеф на Meta Platforms, неотдавна споделиха паники за бъдещето на стопанската система. Зукърбърг предизвести, че Съединените щати може да са изправени пред „ един от най-лошите спадове, които сме виждали в новата история “.

Неясно предусещане за тежка икономическа обстановка показа и шефът на Tesla Илон Мъск. Смит пък счита, че „ би било прибързано рецесията да се разгласи за неизбежна “.

Състезавайки се за ограничавания брой служащи на пазара, Microsoft неотдавна усили заплащането, като в това време забави наемането, споделят чиновници на компанията. Разработчикът на програмен продукт понижи с дребен % наличните работни места.

Данните на Министерството на труда в Съединени американски щати за юни демонстрират, че работодателите като цяло са траяли да покачват заплатите и да наемат повече служащи от предстоящото. Участието в пазара на работната мощ обаче се е свило за второ следващо тримесечие до 62,2%, което не демонстрира трайно усъвършенстване от началото на 2022 година

Нарастването на популацията към този момент е гореща тематика в софтуерната промишленост, откакто Илон Мъск съобщи, че раждаемостта е прекомерно ниска, с цел да „ поддържа “ страната. По този въпрос Смит разяснява, че е склонен с Мъск „ по отношение на казуса, само че не и по отношение на решението “ (визира се персоналният образец на Мъск, който все още към този момент е татко на 9 деца).
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР