Дефицитът на НОИ ще продължи да нараства и все повече

...
Дефицитът на НОИ ще продължи да нараства и все повече
Коментари Харесай

Експерт: Все повече данъци ще отиват за пенсии

Дефицитът на Национален осигурителен институт ще продължи да нараства и от ден на ден налози ще отиват за пенсии. Това сподели Иван Нейков, някогашен обществен министър, ръководител на Балкансия институт по труда и обществена политика, в предаването " Светът е бизнес " с водещ Ивайло Лаков. Той разяснява нарастването на минималната пенсия в края на тази и при започване на идната година.

Това приказва за неустойчивостта на дейностите, които се подхващат. Системата не може до безспир да се крепи с дефицити в Национален осигурителен институт, безапелационен бе гостът. Според Нейков нарастване на пенсиите вместо целево обществено подкрепяне ерозира в голяма степен пенсионния модел.

" Проблем, който сами сътворяваме, е непрестанно ерозиране на пенсионния модел, като непрестанно раздираме връзката сред приноса на индивида в осигурителната система и резултата, пенсията, която той ще получава ".

Относно договарянията за повишение на минималната работна заплата и на минималната пенсия Нейков сподели: " Това ми наподобява на филм, който сме гледали към този момент доста пъти. Синдикатите излизат, споделят някакво число. Работодателите споделят: " В никакъв случай ", след което излиза министърът на финансите и се пробва да ги сдобри, като търси истината някъде по средата ".

Никой няма да каже: " Не, не желая да ми усилваш минималната работна заплата ", разясни Нейков. " Това е едно нарастване, което е с към 10%, само че огромният въпрос остава - по какъв начин ги дефинираме. Ние продължаваме да нямаме механизъм, по който дефинираме минималната работна заплата. Четири години към този момент минаха от утвърждението на Конвенция 131 на Международната организация на труда, която показва механизма, по който всяка страна, утвърдила конвенцията може да дефинира минималната си работна заплата. Индикаторите са разграничени на две групи - има обществени и стопански. Всяка страна може да направи своя композиция, която да се трансформира през годините ".

" На базата на един в действителност професионално дефиниран механизъм да се каже - толкоз излиза (при тази инфлация или при тази безработица, или при тази цена на живот, или при тази производителност) и толкоз ще ми бъде минималната работна заплата. В случая няма такова нещо - просто споделяме едни числа. Нямам отговор на въпроса за какво не го вършим. Това даже не е въпрос на предпочитание, а не изпълняваме интернационален акт, който сами сме утвърдили ", счита гостът.

По мотив статистическите данни, че единствено 11% от младежите сред 18 и 26 години работят, събеседникът сподели, че има разминаване сред формалната статистика и действителната обстановка поради непривлекателността на обичайните трудови връзки в очите на младежите. Той обаче акцентира, че идва миг, в който свободата, която ти дават новите форми на труд, да вземем за пример в интернационалните цифрови платформи, има своята цена. Според Нейков ще пристигна време, когато на тези хора ще стартира да им липсва отбраната на трудовото законодателство.

" 21 век донесе нещо, което даже те можем да си представим още - извънредно повишаване на потенциала на единицата, на един единствен човек. Един човек може да има потенциал на едно дружество от преди 20-30 години, с помощта на цифровите благоприятни условия и големия размер информация, който се популяризира. Този нов вид продуктивност докара до появяването на нов вид труд. Няма по какъв начин този човек, който си знае цената, да го вкараш в огромния колектив. Той се съпротивлява и не желае ", изясни той, пише 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР