Дефицитът на ниацин, или витамин В3, е рядкост в развитите

...
Дефицитът на ниацин, или витамин В3, е рядкост в развитите
Коментари Харесай

Признаците, които подсказват дефицит на ниацин

Дефицитът на ниацин, или витамин В3, е необичайност в развитите страни, защото доста от продаваните в комерсиалната мрежа храни са обогатени с него. Въпреки това ниацинов недостиг може да възникне вследствие на някои положения като анорексия, болест на Крон, стомашно-чревни болести, както и при приложимост на медикаменти и алкохол.
 Йод, йоден недостиг и признаците, които демонстрират дефицита на жизненоважния детайл
Йоден недостиг? Признаците, които подсказват за него

Какво да похапваме, с цел да го избегнем

Симптомите на ниацинов бичкновено стартират леко, само че с утежняване на положението човек може да развие пелагра. А болестта води до диария, дерматит, и, когато не се лекува дълго време, даже до гибел.

Най-често срещаните прояви на пелагра са груба и възпалена кожа (обриви, наподобяващи слънчево изгаряне), зачервяване на езика, стомашно-чревни неразположения като диария или повръщане, понижен вкус, депресивно въодушевление,, главоболие, халюцинации, деменция.
 Снимка 642062

Неприятното е, че в ранния етап на ниацинов недостиг всекидневно няма изявени признаци. Или даже да има някакви, те могат да останат незабелязани. Като да вземем за пример закъснение на метаболизма и нараснала нетърпимост към мраз.

А нелекуваният ниацинов недостиг, изключително в случай че продължава с години, може да докара и до летален край. Смъртта нормално е резултат от мощна липса на сила и прекъсване на телесните функционалности.
 Снимка 642063

За да се избегнат всевъзможни подозрения, човек може да направи проучване на кръв или урина под лекарски надзор, посредством които да ревизира равнищата на в тялото си и при потребност да стартира приема с ниацин. Хубавото е, че след банкет на подобаваща доза (обикновено към 50-100 mg), подобрението настава единствено в границите на няколко дни.
 Витамин К, признаците на дефицит и храните, които го съдържат
Как да разберем дали имаме дефицит на витамин К

И с кои храни можем да си го набавим

По-леките случаи на ниацинов недостиг могат да бъдат овладяни и посредством набиране на целесъобразните количества ниацин от храната, които са към 14-16 mg на ден и 18 mg на ден за бременни или кърмещи дами, прецизират от.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР