Дефицитът на мед ще се усети сериозно на световните пазари

...
Дефицитът на мед ще се усети сериозно на световните пазари
Коментари Харесай

В света няма достатъчно мед. Недостигът може да продължи до 2030-а

Дефицитът на мед ще се усети съществено на международните пазари през 2023 година Някои анализатори предвиждат, че дефицитът о може да става става още по-осезаем през останалата част от това десетилетие, написа CNBC.

В момента светът е изправен пред дефицит на мед. Металът е доста значим за икономическо здраве на света, поради потреблението му в разнообразни браншове. Има приложения в електрическото съоръжение и произвеждане на промишлени машини.

Свиването на предлагането може да бъде знак, че инфлацията в международен мащаб ще се утежни и в следствие ще принуди централните банки да запазят позицията си на повдигане на лихвите.

" Има прогнози за огромни дефицити на мед до 2030 година ", разяснява Робин Грифин, вицепрезидент на Wood Mackenzie. По думите му това се дължи значително на продължаващите безредици в Перу и по-високото търсене на мед в промишлеността за енергиен преход.

Перу е разтърсена от митинги, откогато някогашният президент Педро Кастило беше свален през декември в процеса по импийчмънт. Южноамериканската страна дава отговор за 10% от международните доставки на мед.

Компанията Glencore, че прекратява интервенциите в своята медна мина, ситуирана в Перу, откакто протестиращи плячкосаха и подпалиха пространства там.
 Най-големите производители на мед в света
Най-големите производители на мед в света

Предполага се, че търсенето на мед ще нарасне с близо 600% до 2030 година

Най-големият производител на мед в света Чили, който дава отговор за а 27% от международното предложение, записва спад от 7% на годишна база през ноември.  " Прогнозираме, че Чили евентуално ще създава по-малко мед от 2023 до 2025 година ", написа Goldman Sachs.

Според други анализатори няма чак толкоз огромна драма.

Потреблението на мед

Отварянето на стопанската система на Китай след коронавирус рестрикциите и растежът в производството на коли ускориха търсенето на аления метал, което в допълнение донесе напрежение върху ресурсите от мед.

" Отварянето на Китай оказва огромно въздействие върху цената на медта, тъй като усъвършенства вероятностите за търсенето на метала и ще тласне цените на медта нагоре, поради дефицита на доставки ", счита Тина Тенг, пазарен анализатор в CMC Markets.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР