Дефицитът на кадри доведе до високи заплати в IT сектора,

...
Дефицитът на кадри доведе до високи заплати в IT сектора,
Коментари Харесай

Средната заплата в България става 5 000 лв.

Дефицитът на фрагменти докара до високи заплати в IT бранша, само че в този момент недостиг на фрагменти има в съвсем всички браншове на стопанската система и надлежно следим процеси на висок напредък на заплатите. Поради тази причина междинната заплата в България последователно ще догонва заплатите в IT бранша. Ако през днешния ден 4-5 хиляди лв. е естествена заплата в IT бранша, то това ще стане естествена междинна заплата в страната до 5-7 години. 

Такава прогноза направи икономистът Георги Ангелов от " Отворено общество " пред " 24 " часа. Междувременно ръководителят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев уточни, че

заплатите на българите през тази година ще продължат да се усилват, без значение от данните, че 4 от 10 предприятия чакат годината да бъде по-трудна. 

При спадащи продажби в промишлеността, заплатите ще нарастват, безапелационен беше той. По думите му растежът във възнагражденията ще е за сметка на облагите и бъдещите вложения. Велев сподели още, че растежът на приходите ще е по-умерен по отношение на предходните 2 години, само че и инфлацията няма да е същата. " В топ 3 сме по растеж на приходите в Европа до момента ", съобщи Велев.

Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов съобщи, че в момента работодателите нямат друга опция, с изключение на да покачват приходите, в противоположен случай хората просто няма да работят.

" Ако цената на минималната работна заплата от 1 януари е 933 лева, чисто се получава 20 и няколко лв. дневно. Няма по какъв начин с тези ниски приходи хората да не престават да оцеляват. " Увеличението на приходите е неизбежно ", акцентира Капитанов.

Той подчертава, че доста от секторите не са получили нарастване на възнагражденията и даде образец със земеделие и градски превоз и елементи от опазването на здравето.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР