Дефицитът на хормона на растежа е рядко състояние, което причинява

...
Дефицитът на хормона на растежа е рядко състояние, което причинява
Коментари Харесай

Дефицит на хормона на растежа

Дефицитът на хормона на растежа е рядко положение, което предизвиква невисок растеж при деца и метаболитни проблеми при възрастни. Това положение може да е резултат от генетична разновидност или увреждане на хипофизната жлеза. Обикновено лекуването на недостиг на растежен хормон включва приемане на постоянни инжекции от синтетичен човешки растежен хормон.

Хормоните са химически пратеници, които контролират разнообразни функционалности в тялото ви. Те пътуват през кръвта ви до вашите органи, мускули и други тъкани, като инструктират тялото ви какви дейности да предприеме и по кое време.

Хипофизната жлеза, дребна ендокринна жлеза с размерите на грахово зърно, се намира в основата на мозъка ви, тъкмо под хипоталамуса. Състои се от два лоба: челен лоб и заден лоб. Предният лоб е виновен за производството на растежен хормон измежду общо осем хормона, които отделя.

Хората с недостиг на растежен хормон може да имат хипопитуитаризъм  и недостиг на други хипофизни хормони, в това число:

  • Антидиуретичен хормон (ADH или вазопресин).
  • Фоликулостимулиращ хормон.
  • Лутеинизиращ хормон.
  • Тиреоид-стимулиращ хормон (TSH).
  • Адренокортикотропен хормон (АКТН).

Какво е недостиг на хормона на растежа?

Дефицитът на растежен хормон, прочут също като нанизъм или хипофизарен нанизъм, е здравно положение, характеризиращо се с несъответстващо произвеждане на растежен хормон в тялото.

Този недостиг може да докара до извънредно невисок растеж при децата, макар естествените пропорции на тялото. Състоянието може да участва от раждането, известно като вродено, или може да се развие по-късно в живота, наричано добито.

Обикновено се случва, когато хипофизната жлеза не създава задоволително хормон на растежа. Причините могат да варират от генетични недостатъци и тежки мозъчни контузии до раждане без хипофизна жлеза. В някои случаи повода остава незнайна.

Понякога дефицитът на растежен хормон може да бъде обвързван с намалени равнища на други хормони като вазопресин, гонадотропини, тиреотропини или адренокортикотропен хормон.

Какви са другите типове недостиг на растежен хормон?

Има три съществени типа недостиг на растежен хормон (GHD), в това число:

  • Вроден GHD : Вроден GHD значи, че участва от раждането заради генетична разновидност (промяна) или структурни проблеми в мозъка на бебето.
  • Придобит GHD : GHD се смята за добит, в случай че началото му е по-късно в живота вследствие на увреждане на вашата хипофизна жлеза. Деца и възрастни могат да имат GHD.
  • Идиопатичен GHD : В медицинския свят „ идиопатичен “ значи, че няма известна причина. Някои случаи на GHD имат незнайна причина.

Дефицитът на растежен хормон също се категоризира съгласно възрастта на началото. Има разнообразни признаци и процеси за диагностика, в случай че сте дете или възрастен, когато положението стартира.

Какво прави растежният хормон?

Хормонът на растежа (GH) играе решаваща роля в насърчаването на растежа при децата, засягайки разнообразни елементи на тялото. Той е жизненоважен за естествения напредък, силата на мускулите и костите и разпределението на телесните мазнини.

Дори откакто растежните плочи в костите ви са се слели и увеличението на височината към този момент не е допустимо, тялото ви продължава да се нуждае от GH. При възрастни GH оказва помощ за поддържане на естествена телесна конструкция и бърз метаболизъм, в това число оказва помощ за контролиране на равнищата на кръвната захар в границите на здравословен диапазон.

Дефицитът на растежен хормон може да има обилни резултати върху тялото, без значение дали се появява в ранна детска възраст, детство или зрелост. При кърмачета и деца дефицитът на растежен хормон (GHD) може да попречи на естествения напредък. При възрастни може да докара до разнообразни проблеми, в това число увеличение на телесните мазнини и нараснали равнища на кръвната захар.

Какво предизвиква недостиг на растежен хормон?

Дефицитът на растежен хормон, който се развива по-късно в живота, вместо да участва при раждането, може да бъде породен от израстък в мозъка. Тези тумори нормално се намират в хипофизната жлеза или близката хипоталамусна област на мозъка.

Както при деца, по този начин и при възрастни, недостига на растежен хормон може да бъде породено и от съществени пострадвания на главата, инфекции и лъчелечение. Тази форма на болестта е известна като добит недостиг на растежен хормон.

Повечето случаи на недостиг обаче се класифицират като идиопатични, което значи, че не е открита съответна причина.

Симптоми на недостиг на растежен хормон

Децата с недостиг на растежен хормон (GHD) постоянно са по-ниски от своите връстници и може да имат по-кръгли лица. Те също могат да задържат „ бебешка лой “ към корема си, макар че имат междинни пропорции на тялото.

Ако GHD се развие по-късно в живота на детето, като да вземем за пример заради мозъчно увреждане или израстък, главният признак е занимателен пубертет, като половото развиване от време на време е спряно.

Симптомите на GHD могат да варират според от възрастта, на която стартира положението.

При бебета и деца GHD води до слаб напредък, като главният симптом е бавният напредък на височина всяка година след третия рожден ден на детето, нормално по-малко от към 3,5 сантиметра на година.

Други признаци при деца и кърмачета могат да включват:

  • по-младо изглеждащо лице от предстоящото за тяхната възраст
  • нарушен напредък на косата и ноктите
  • забавено развиване на зъбите
  • занимателен пубертет
  • ниски равнища на кръвната захар при кърмачета и дребни деца
  • доста дребен пенис при новородени

При възрастни признаците на GHD могат да включват:

  • понижено възприятие за благоденствие
  • тревога и/или меланхолия
  • намалени енергийни равнища
  • нараснала телесна лой (особено към корема)
  • понижен мускулен тонус
  • понижена костна компактност водеща до остеопороза
  • инсулинова устойчивост, която може да докара до диабет вид 2
  • повишение на равнищата на LDL-холестерола и триглицеридите, което усилва риска от сърдечни болести

Как се диагностицира дефицитът на растежен хормон?

Ако детето ви не дава отговор на главните си индикатори за растеж и тегло, неговият доктор ще потърси признаци на недостиг на растежен хормон (GHD). Те ще попитат за скоростта на напредък, когато наближи пубертета, както и темповете на напредък на другите ви деца. Ако се подозира GHD, няколко теста могат да потвърдят диагнозата.

Нивата на хормона на растежа варират доста денем и нощта, тъй че кръвен тест с по-нисък от естествения резултат не е задоволително доказателство за слагане на диагноза самичък по себе си. Кръвният тест обаче може да мери равнищата на протеини, които са маркери за функционалността на хормона на растежа, само че са доста по-стабилни. Тези протеини са IGF-1 (инсулиноподобен растежен фактор 1) и IGFPB-3 (инсулиноподобен растежен фактор, свързващ протеин 3).

Ако скрининговите проби допускат, че е разполагаем недостиг на GH, лекарят може по-късно да премине към тест за стимулиране на GH. Рентгеновите лъчи на ръката на вашето дете могат да покажат равнището на напредък на костите. Ако костната възраст на детето е по-малка от тяхната хронологична възраст, това може да се дължи на GHD.

Ако се подозира израстък или друго увреждане на хипофизната жлеза, сканирането с ядрено-магнитен резонанс може да даде обстоен взор вътре в мозъка. Възрастни, които имат анамнеза за нарушавания на хипофизата, мозъчно пострадване или които се нуждаят от мозъчна интервенция, постоянно ще бъдат изследвани равнищата на хормона на растежа.

Тестването може да дефинира дали положението на хипофизата е участвало при раждането или е породено от пострадване или израстък.

Как се лекува недостига на хормон на растежа?

От средата на 80-те години на предишния век лекуването на недостиг на растежен хормон (GHD) както при деца, по този начин и при възрастни включва инжекции със синтетичен растежен хормон (рекомбинантен човешки хормон на растежа), прилаган вкъщи. Хората с GHD най-често се нуждаят от ежедневна инжекция.

Хормонът на растежа се ползва посредством инжекция, нормално в мастните тъкани на тялото, като задната част на ръцете, бедрата или задните елементи. Най-ефективен е, когато се ползва всекидневно.

Лечението със синтетичен растежен хормон е дълготрайно, постоянно продължава няколко години. От значително значение е да посещавате постоянно вашия снабдител на здравни услуги, с цел да сте сигурни, че лекуването работи и дали би трябвало да коригирате дозата на лекарството.

Ако вие или вашето дете имате дефекти на други хипофизни хормони, вие или те също ще се нуждаете от лекуване за поправяне на тези дефекти.

Страничните резултати нормално са незначителни и могат да включват зачервяване на мястото на инжектиране, главоболие, болежка в бедрата и деформиране на гръбначния дирек (сколиоза). В редки случаи продължителната приложимост на инжекции с растежен хормон може да способства за развиването на диабет, изключително при лица с фамилна анамнеза за болестта.

Превенция

За страдание множеството случаи на недостиг на растежен хормон (GHD) не могат да бъдат предотвратени. Някои рискови фактори могат да усилят вероятността Вие или Вашето дете да развиете добита GHD, в това число:

  • Лечение на рак преди постигане на зрелост
  • Радиация в главата или мозъка ви
  • Цялостно облъчване на тялото
  • Хирургия на мозъка ви, изключително на централната област на мозъка ви, където се намира хипофизната ви жлеза

Ако някой от тези рискови фактори се отнася за вас или вашето дете, значимо е да говорите с вашия снабдител на здравни услуги по отношение на признаците и признаците на GHD, за които да внимавате.

Заключение

Ако забележите липса на напредък на детето си, значимо е да говорите с доктор допустимо най-скоро. Въпреки че може да е малко евентуално повода да е дефицитът на растежен хормон (GHD), всички засягащи промени си коства да бъдат прегледани.

Хората с GHD, които са диагностицирани рано, имат най-хубави вероятности и нормално водят пълностоен живот.

Ако имате някакви въпроси по отношение на това какво да очаквате с растежа на вашето дете, не се опасявайте да се свържете с техния доктор. Те са там, с цел да оказват помощ.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР