Дефицит на йод в организма е състояние, което може да

...
Дефицит на йод в организма е състояние, което може да
Коментари Харесай

Как да разберем дали имаме недостиг на йод?

Дефицит на йод в организма е положение, което може да бъде рисково за здравето ви. Йодът е виновен за вярната функционалност на щитовидната жлеза.

Проблемите с щитовидната жлеза могат да бъдат скрити и засягат работата на сърцето, метаболизма, растежа и развиването на човек, регулирането на телесната температура, нервната и репродуктивната система.

Щитовидната жлеза се намира в предната част на шията, сред ларинкса и ключицата. Тя отделя два хормона – тироксин (Т4) и тиронин (Т3). Чрез кръвта тези хормони се придвижват в тялото, като въздействат на разнообразни процеси в него. Те също по този начин контролират телесната температура, пулса, тежестта, както и психофизическото развиване.

Щитовидната жлеза е орган с форма на пеперуда и тежи не повече от 30 грама. Въпреки дребния си размер, тази жлеза е значима за цялото човешко тяло.

Правилното действие на щитовидната жлеза се контролира от два съществени минерала – йод и магнезий. Като първият е най-съществен за естественото действие и здравето на щитовидната жлеза. Има елементарен тест, който демонстрира дали имате недостиг на йод.

Натопете съчка за уши в йодна смес и нанесете на китката. Ако кафявото леке ​​изчезне от ръката за по-малко от 24 часа, това значи, че в тялото ви изпитва дефицит на този минерал. Дори когато приемате йодсъдържащи артикули, това не значи безусловно, че тялото ви не изпитва недостиг.

Как да проверим равнището на йод в тялото?

Най-добре е (въпреки че не е задължително) да се тествате незабавно след утринния душ и да наблюдавате какво се случва.

Запишете времето, когато сте почнали теста.

Петното може да бъде с всевъзможен размер.

Не забравяйте да наблюдавате за промени в цвета на петното през идващите 24 часа.

Как да тълкувате резултатите от теста?

Ако петното изчезва по-бързо, това значи, че тялото ви се нуждае от повече йод.

Ако петното не е изчезнало изцяло след 24 часа, тогава всичко е наред.

Петното съвсем или изцяло изчезва за 18-24 часа – има дребен недостиг, само че не е сериозен.

Петното е съвсем или изцяло изчезнало за 12-18 часа – има минус и би трябвало да се справите с казуса.

Петното съвсем или изцяло изчезва за 6-12 часа – има сериозен недостиг на йод, неотложно се консултирайте с доктор.

Вижте още: Домашен лек за разширени вени

Петното съвсем или изцяло изчезва за по-малко от 6 часа – има сериозен недостиг на йод, това към този момент е сигнал за незабавно посещаване при доктор.

Ако обаче дефицитът е нищожен, просто коригирайте диетата си. Яжте повече печени картофи, червени боровинки, сини сливи, тресчица, скариди и консервирана риба звук. Добри разновидности са пуешко месо, мляко, варени яйца, кисело мляко, чедър, банани, ягоди.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР