Дефиле на стотици гайдари ще открие програмата на Роженския събор

...
Дефиле на стотици гайдари ще открие програмата на Роженския събор
Коментари Харесай

300 гайдари и заря: Откриват пилона на Рожен


Дефиле на стотици гайдари ще открие програмата на Роженския събор на 13 юли, оповестиха от фондация „ Наследство в бъдещето “. Форумът на националното творчество и отглеждането на животни „ Рожен – 2023 “ е най-голямото национално събитие за годината.

В деня преди началото на събора ще се открие монументът на българското знаме Пилон „ Рожен “. Стотици хиляди българи се чака да посетят Роженския събор. Пристигащите към Роженските поляни да бъдат готови за шофиране в натоварен пътен трафик и вероятни дълги колони от коли, предизвестяват от полицията. Близо 3000 паркоместа са планувани в съборното населено място, а буферни паркинги ще бъдат налични в Смолян, Чепеларе и Пампорово. Всички места в хотелите в района са резервирани за дните на фолклорния празник, като част от посетителите на събора се настаняват за нощувки и в прилежащи области.

Входът за „ Рожен – 2023 “ е безвъзмезден, както и всички паркинги на територията на събора. Над 7000 участници от всички фолклорни области на страната, сформира на българи от Украйна и самостоятелни реализатори на български фолклор от чужбина ще се показват на Националния фолклорен конкурс.

Концертните стратегии ще стартират на 13 юли с церемонията по разкриване на Пилон „ Рожен “. Българското знаме ще се развее от пилона с височина 111 м. Монументът е отдаден на две годишнини, които се означават през 2023 година – 111 година от Освобождението на Родопите и 120 година от Илинденско – Преображенското въстание.

Празничната стратегия за разкриване на монумента стартира в 18 часа с осъществявания на фолклорните ансамбли „ Родопа “ и „ Тракия “. В тържествения театър от 19:00 ч. ще бъдат вплетени исторически картини, елементи от „ История славянобългарска “ на Паисий Хилендарски, най-силните стихове на Христо Ботев, Иван Вазов и Петко Славейков, емблематични песни за България в осъществяване на бесарабската българка Лилия Семкова, Християна Лоизу, хор „ Ваня Монева “. Специална стратегия, отдадена на българското знаме, от 20:00 ч. ще показват Гвардейският внушителен духов оркестър и Представителният отбор на Въоръжените сили.

Триста гайдари и членове на клубовете на Национално сдружение „ Традиция “ и „ Родолюбие “ ще внесат националния байрак, който ще бъде тържествено повдигнат на 111 метра височина в 21:00 часа. Празничната вечер ще продължи с грандиозно шоу заря, осъществяване на „ Моя страна, моя България “ от деца с български генезис от Молдова, Румъния, Украйна, Република Северна Македония, Албания и България на възраст сред 7 и 11 години.

Голямото роженско хоро ще се извива тъкмо в 12 часа по обяд и в трите дни от събора пред всички подиуми. Конкурсът за достоверна мъжка, женска и детска носия ще се състои и на тазгодишното издание на Роженското фолклорно събитие.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР