Дебютът на iPhone 14 от Apple със сателитна свързаност отприщва

...
Коментари Харесай

Нова арена на надпревара с iPhone 14: сателитните смартфони


Дебютът на iPhone 14 от Apple със сателитна съгласуваност отприщва нова епоха в конкуренцията при смарт телефоните (снимка: Apple)

Сателитните телефони не са оригиналност, само че до неотдавна те имаха стеснен набор от приложения. Както се очакваше в последните седмици обаче, Apple разгласи функционалност за сателитна връзка в най-новия си iPhone – и около това някои други производители побързаха да създадат нещо сходно. Може би сателитните смарт телефони са новата сцена на конкуренция в бизнеса с този тип устройства?

Apple избра Globalstar за собствен сътрудник за нова функционалност, която ще разреши на потребителите на iPhone 14 да изпращат незабавни известия от отдалечени локации. При липса на покритие на Wi-Fi мрежа и на каквато и да било клетъчна мрежа незабавните известия ще могат да се предават през спътник, с цел да доближат до службите за незабавна помощ.

За реализиране на функционалността софтуерният колос отделя по 450 милиона $ от своя „ фонд за усъвършенствано произвеждане “, ориентиран към развиването на сателитната инфраструктура. Globalstar ще получава по-голямата част от финансирането, само че ще им и други, намесени в процеса.

Apple ще покрива 95% от утвърдените финансови разноски за новите спътници Globalstar, нужни за поддържане на услугата. Наред с това Globalstar въпреки всичко ще би трябвало да си обезпечава и известно в допълнение финансиране за конструиране и внедряване на спътниците, които извършват услугата.

За желанията на Apple се говореше от известно време преди оповестяването на услугата нощес по време на събитието „ Far Out “. Наскоро пък се разчу, че сателитната компания на Илон Мъск Starlink ще обезпечава съгласуваност за телефоните, които са с абонамент към американския оператор T-Mobile US.

По време на обществено събитие в края на август Мъск и шефът на T-Mobile US Майк Сиверт оповестиха проектите на мобилния оператор да предложи базови услуги за мобилни телефони посредством потребление на второ потомство спътници на Starlink, с цел да отстраняват „ мъртвите зони “ на покритие в Съединени американски щати.

Сиверт съобщи, че проектът е да се задействат текстови, MMS известия и „ определени приложения за известия “ на всички места, където потребителите имат явен аспект към небето и когато наоколо няма обичайни наземни клетъчни кули. „ Това партньорство е родено от визия за края на мъртвите зони на мобилните мрежи “, сподели той.
още по темата
Предвид решението на Starlink и T-Mobile да разгласят плана си през август, мнозина пазарни наблюдаващи допуснаха, че това е опит на дръзкия Мъск да засенчи събитието на Apple, за което от дълго време се знаеше, че е планувано за 7 септември. В поддръжка на това изказване експертите показаха и някои причини, разкриващи, че в действителност тандемът не е напълно подготвен за предложение на сателитна връзка посредством смарт телефоните.

За да свържат телефоните към спътниците на Starlink, двете компании ще употребяват средночестотния 1,9GHz PCS набор на оператора, който е наличен в САЩ; за разлика от това Globalstar има набор по целия свят, което е по-сериозно и по-надеждно решение и е по-привлекателно за интернационалните клиенти.

Освен това, съгласно Мъск, услугата ще работи на спътниците от второ потомство (G2) на Starlink, оборудвани с огромни антенни системи – само че те към момента са в развой на разработка. Тъй като тези спътници са огромни, проектът е да бъдат изстрелвани с ракетата Starship на SpaceX – а тя също е в развой на създаване сега.

И в случай че това не е всичко, двете компании имат да решат и някои регулаторни провокации, най-малко що се касае до територията на Съединени американски щати, където считат да започват услугата си.

„ Въпреки че наподобява евентуално Мъск и Сиверт в последна сметка да пуснат услугата си в комерсиална мрежа, тя може да изостане по отношение на няколко други сходни услуги „ спътник към телефон “, които са в развой на развиване, “ разяснява Майк Робук, редактор в Mobile World Live.

Той уточни, че сателитните оператори Lynk Global и AST SpaceMobile към този момент имат контракти с редица оператори на клетъчни мрежи за лични услуги „ телефон към спътник “ и с влизането на Apple в този сегмент „ пространството в нишата става все по-гъсто обитаемо “.

В удостоверение на тази наклонност ден преди събитието на Apple стана ясно, че и други производители на смарт телефони бързат да се включат в конкуренцията. Huawei разгласи, че неговата серия Mate 50, ще предлага опция за изпращане на текстови съобщеkия през спътник. Това ще е допустимо с Mate 50 и Mate 50 Pro. Двата телефона ще могат да изпращат текстови известия и да обезпечават навигация чрез китайската световна сателитна мрежа BeiDou, което ще обезпечи връзка „ в зони без клетъчно покритие “.

Пак по същото време стана ясно, че и един английски производител на смарт телефони бърза да се намеси на пазара на сателитни връзки за „ елементарни “ смартфoни. Ако няма W-Fi или клетъчно покритие, телефонът на Bullitt ще се свързва автоматизирано към една от две сателитни мрежи, с които компанията има партньорство. Bullitt е компанията, която създава заздравените телефони CAT и сходни модели на Motorola.

Услугата на Bullitt ще бъде пусната през февруари 2023 година и в началото ще разрешава единствено приемане и изпращане на текстови известия. Освен това тя няма да е географски лимитирана, както тази на T-Mobile и Starlink. „ Имаме смарт телефон, който ще бъде пуснат на пазара през февруари и ще може да изпраща двупосочни известия, посредством спътник, с световно покритие “, сподели съоснователят на Bullitt Ричард Уортън.

След всички тези вести, изстреляни скоропостижно една след друга като новогодишни фойерверки, може да се чака, че сателитните връзки върху смарт телефон бързо ще се трансфорат в нова сцена на конкуренция – както за самите смарт телефон производители, по този начин и за техните сътрудници, осигуряващи сателитна съгласуваност.

Сега, когато няколко модела устройства и няколко услуги към този момент оферират продан на текстови известия посредством SMS, MMS и „ определени приложения за известия “, конкуренцията е към този момент в ход и играчите вероятно ще бързат да надградят тези „ базови “ услуги с други, по-усъвършенствани.

Навярно скоро ще забележим и други огромни играчи да се включват със лични оферти, пишат анализаторите на Forbes. Например, за какво да не забележим на тази сцена оператор като Deutsche Telekom, който е един от най-големите в света и, апропо, има забележителен дял (48%) от T-Mobile US.

Други евентуални играчи са SK-Telecom, Vodafone или даже Reliance Jio в Индия. Последният може да се възползва доста от усъвършенстваното покритие на спътника за такава голяма страна. И до момента в който анализаторите разясняват въпроса, в онлайн изданието Indian Express се появи огромна публикация, разясняваща по какъв начин работи сателитната съгласуваност върху смартфони…
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР