Дебнат ни неприятни изненади по празниците.Инспектори от Държавната агенция по

...
Дебнат ни неприятни изненади по празниците.Инспектори от Държавната агенция по
Коментари Харесай

Дебнат ни неприятни изненади по празниците

Дебнат ни неприятни изненади по празниците.

Инспектори от Държавната организация по метрология и механически контрол (ДАМТН) стартират всеобщи
инспекции по магазините за рискови детски играчки и коледна декорация.
Това оповестиха от институцията.
Кампанията „ Безопасна Коледа “ се организира за 12-а поредна година, като задачата е да бъдат спрени от продажба рискови артикули.

Инспекторите ще ревизират за безупречност детски електрически играчки,

електрически светлинни гирлянди и пиротехническите произведения, които са най-купувани артикули по Коледа.

Ще се следи за маркировка за сходство, директива за приложимост, название и адрес на производителя и вносителя, за недостатъци, както и за предупредителни текстове, свързани с безвредната приложимост на продуктите.

Според Агенцията има някои белези, по които си личат рисковите продукти, по тази причина е належащо да се имат предвид някои инструкции. От институцията пуснаха и няколко съвета към консуматори по отношение на този вид артикули.

Едно от главните наложителни обозначения, които всяка една от стоките би трябвало да има, е маркировка съдебна експертиза, което допуска, че дава отговор на условията на Европейски Съюз.

Сред рекомендациите има и за светлинните гирлянди, на които дължината на кабела, който би трябвало да включен в мрежата, да е най-малко 1,5 метра от последната лампичка. Светлините, предопределени за слагане навън, пък би трябвало да са със предпазен от външната среда щепсел.

При детските играчки е добре да се следи за указания за безвредна приложимост. Причината е, че някои от тях имат дребни акумулатори, които могат да бъдат погълнати от деца под 3-годишна възраст и да причинят химически изгаряния.

За фойерверките е значимо да се знае, че тези от категория F4 са за професионална приложимост и не би трябвало да се възпламеняват от жители.

На опаковката би трябвало да има наложително наставление за дистанцията, на което би трябвало да се намират хората, до момента в който са дейни.

От институцията показаха, че през предходната 2022 година са били тествани общо 536 разнообразни продукта, като несъответствия са открити при 193 от тях.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР