Деби Хюит от Англия ще бъде вицепрезидент на ФИФА от

...
Деби Хюит от Англия ще бъде вицепрезидент на ФИФА от
Коментари Харесай

Изпълкомът на УЕФА беше попълнен със седем нови членове

Деби Хюит от Англия ще бъде вицепрезидент на ФИФА от квотата на четирите Британски народи, откакто завоюва гласуването против Дейвид Мартин от Северна Ирландия, стана ясно по време на днешния 47-и Конгрес на УЕФА. И в случай че това беше първата победа за дамите в доминирания от мъже свят на футбола, то идната кандидатура на нежния пол претърпя крушение. Президентката на Норвежката федерация по футбол (НФФ) Лизе Клавенес не съумя да влезе в Изпълнителния комитет на европейската централа.

Хюит направи исторически пробив с избора да стане вицепрезидент на ФИФА. Тя завоюва вота с 39 на 16 гласа против нисичкия президент на Ирландската футболна асоциация.

Но преди нея Клавенес загуби гласуването да стане член на Изпълкома, като за нея дадоха поддръжката си общо 18 индивида и това се трансформира във втората най-слаба кандидатура. Общо 11 индивида се борят за седем места в Борда на УЕФА. Някои от публицистите на форума оповестиха, че това е задоволителен отговор за упоритостите на единствената жена-президент на футболна федерация от всички 211 страни-членки на ФИФА. Но няколко часа по-късно Деби Хюит получи тъкмо противоположното доказателство.

Знам, че сме създали всичко, което можехме да създадем. Никой не се труди по този начин, както ние се вложихме. Но в този момент се фокусираме към идващите избори за членове на Изпълкома на УЕФА, които ще се проведат през 2025-а година, разяснява Клавенес на страницата на НФФ.

Президентът на Украинската футболна асоциация (АУФ) Андрий Павелко резервира мястото си, откакто получи 31 гласа във вота на доверие. Останалите нови членове на Изпълкома на УЕФА са Арманд Дука (Албания), Йеспер Мьолер (Дания), Петер Фоушек (Чехия), Леван Кобиашвили (Грузия), Луис Рубиалес (Испания) и Филип Диало (Франция).

По принцип има една квота за дами, само че Клавенес избра да се откаже от нея в интерес на Лoра Макалистър (Уелс) и да се бори за място на мъжете в общото гласоподаване. Макалистър, както и норвежката, са някогашни футболистки на най-високо равнище. Изпълкомът на УЕФА е от 20 индивида, а дружно с президента, гласовете при взимане на решение са 21.

Германецът Ханс-Йоахим Вацке пък завоюва още две години към мандата си в без значение, настрана гласоподаване, и остава в управата. Всеки член на изпълнителния комитет на УЕФА получава по 160 хиляди евро на година, а Макалистър ще взима по 250 хиляди, защото беше определена и за един от вицепрезидентите на централата. Деби Хюит пък ще прибира по 250 хиляди американски $ на година поради уговорката си към ФИФА.

Също по този начин избраният отново президент на централата Александър Чеферин съобщи, че за момента няма решение да бъдат изключени и беларуските тимове поради политическата и военна поддръжка на тази страна към съветската експанзия против Украйна. Решението остава под мониторинг до съвещанието на новия изпълком на 28-и юни. Към момента беларуските тимове би трябвало да посрещат съперниците си на безпристрастен терен, само че се състезават.

Единственото нещо, което беше ясно закрепено, че страната няма право да кандидатства за хазаин на Европейското състезание за девойки до 19 години през 2025-а. На 15-и март испанският вестник " Политико " разгласява писмо, в което се оказва, че повече от 100 депутата от Европейския парламент са поискали от Чеферин и УЕФА да отстранят и тимовете от Беларус по метода на съветските.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР