Дебелец. Председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията

...
Дебелец. Председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията
Коментари Харесай

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов посети Дома за медико-социални грижи в град Дебелец

Дебелец. Председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов посети Дома за медико-социални грижи в град Дебелец. Той бе придружаван от великотърновския кмет инж. Даниел Панов и зам.-министъра на труда и обществената политика Росица Димитрова. Това оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ .
Преди дни във Велико Търново, по време на своя приемна за жители, Цветан Цветанов пое ангажимент да спомага на управлението на Дома за медико-социални грижи, който следва да бъде закрит в сегашния му тип. Това е планувано в осъществяване на националния проект за предварителна защита на институционализацията на децата с увреждания. Пред шефа на Дома доктор Анелия Георгиева ръководителят на ПГ на ГЕРБ бе безапелационен, че е открит вид, с цел да се употребява потенциала на построената и оборудвана материална база и качествата на квалифицирания личен състав.
„ Дойдохме тук с цел да ви окуражим и да ви благодарим за изключителните грижи и за всичко това, което вършиме за децата. Много се веселя, че единствено няколко дни, откакто вие поставихте този проблем, с помощта на положителната съгласуваност сред ведомствата, той към този момент намира своето решение. Убедих се, че базата е в чудесно положение. Поздравявам управлението за метода, по който тя се поддържа и ви убеждавам, че ние ще надграждаме това. След диалог с родителите на децата имах опцията да се убедя, че тази институция носи успокоение и за тях ”, сподели Цветан Цветанов.
По време на визитата стана ясно, че самият дом ще бъде преобразуван в Център за сложно обслужване на деца с увреждания и хронични болести. Той ще е връзката сред здравната и обществена система, без да крие риск от институционализация на децата. В него ще се реализира лекуване, рехабилитация, профилирани здравни услуги, психо-социална рехабилитация, обществена поддръжка и други За разлика от Дома за медико-социални грижи, оптималният период за престой на подрастващите ще е до 6 месеца. С цел опазване на връзката със фамилията ще се обезпечи опция родители да престояват с децата. Иновативните Центрове ще обезпечават и поддръжка за родителите посредством образования и предложение на дневни и почасови услуги.
Целта е да се усилва шансът на децата с увреждания и хронични болести да водят независим и самостоятелен живот, като се усъвършенства здравният им статус и се подсигурява достъп до всички нужни медицински грижи и обществени услуги. Ще се работи за минимизиране на увреждането и следствията от него още в ранна детска възраст.
„ Предвижда се такива Центрове да бъдат разкрити във всички области, като според от съответните потребности във всеки район, те ще имат друг размер на активност “, заяви зам.-министър Росица Димитрова.
„ При създаване на визията за новия вид лечебно заведение са били взети поради всички преимущества и положителни практики от системата за медико-социални грижи за деца, както и опита на неправителствения бранш при даването на новаторски обществени услуги “, осведоми още зам.-министърът на труда и обществената политика.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР