Дебатът за оставката на Иван Гешев като главен прокурор е

...
Дебатът за оставката на Иван Гешев като главен прокурор е
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Дебатът за оставката на Гешев е крачка напред

Дебатът за оставката на Иван Гешев като основен прокурор е крачка напред, без значение по какъв начин ще приключи. Това съобщи правосъдният министър Надежда Йорданова пред бТВ.

" Всеки един от претекстовете е извънредно сериозен. "

Това сподели Йорданова във връзка настояването й към Висш съдебен съвет да в профил основния прокурор.

Както е известно, тя внесе предложение, учредено на 9 точки - цялостното неглижиране на случаите " Осемте доуджета " и с отравянето на Емилиян Гебрев, неоправдателното решение на Баневи против България, отношението му към Неправителствени организации и други

За следващ път тя съобщи, че актуалният основен прокурор не може да извършва тази служба. Йорданова изясни, че претекстовете й се базират и на влезнал в действие правосъден акт, на подписан от самия Гешев акт или на негови изказвания в медиите.

" Време е да приемем в нашата страна, че всяка институция би трябвало да извършва пълномощията си. Аз съм решила, че според настоящото законодателство условия постановат аз да подхваща тази процедура.

Отговорност на Висш съдебен съвет е по какъв начин ще гласоподава - аз не мога да нося тяхната отговорност. Този спор е крачка напред, ще покаже по какъв начин всеки извършва своите пълномощия, работи ли системата, какви са дефицитите ", сподели Йорданова.

По мотив настояването на Гешев за обществен спор за закриването на спецправосъдието тя съобщи, че тази тематика се дебатира от 12 месеца и това е един от най-публично обсъжданите законопроекти.

" Законопроектът е в Народното събрание. Законопроектът планува поредност от гаранции, че висящите каузи в правосъдна фаза ще бъдат довършени от същите съдии, които сега ги гледат ", сподели Йорданова.

Тя призна, че от критиците на закона е имало и няколко резонни рекомендации, които ще бъдат разисквани сред първо и второ четене.

Промените в Закона за правосъдната власт, свързани със закриването на спецправосъдието, бяха признати през вчерашния ден на първо четене от правната комисия.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР