Дебатът за машинното гласуване се връща винаги в начална точка,

...
Дебатът за машинното гласуване се връща винаги в начална точка,
Коментари Харесай

Стефан Манов в Студио Х: Машинното гласуване е решението на традиционните проблеми в българската изборна система ВИДЕО

Дебатът за машинното гласоподаване се връща постоянно в начална точка, също така дебатът е извънредно небалансиран, тъй като в публичното пространство продължава облъчването от един избран брой, по този начин наречени специалисти, които настояват откровени неистини. Депутатите нямат лична експертиза и тази, която им се показва като такава, е лъжовна, подправена експертиза.

Опитах се да вкарам фактологични детайли, които да накарат причините на съперниците на машинното гласоподаване да се срутен, тъй като се акцентират всевъзможни фантастични аргументи, в това число не грамотността на популацията и че България била доста планинска страна и по какъв начин щели да се носят машини по секции било доста мъчно в затънтените села в Родопите да се носят машини.

Да стартираме оттова, във всяка една секция в България има едно по този начин наречено многофункционално устройство – принтер, скенер, с който се прави копие на секционния протокол в края на деня. Обемът му е като на една машина. Освен това в чужбина във всяка една секция има и преносим компютър, с цел да се изпраща по Интернет сканирания протокол. Не приказваме за бюлетините, цялата бумащина, която се мъкнат едни торби напред-назад, изцяло смехотворно е. За да кажем една страна, която е 77 пъти по-голяма от България, това е Бразилия. В нея има въведено машинно гласоподаване от 2000г. Само и само 100% машинно. Носят се машини по джунглите, с пирони, пускат се с хеликоптери, с военни машини. Има клипче на уеб страницата на бразилската ЦИК по какъв начин си разнасят машините по цяла Бразилия. Говорим за 418 000 изборни секции, 136 милиона гласоподаватели, единствено машинен избор. Нека да напомня, че в България машинния избор е очакван единствено за секциите над 300 гласоподаватели, жестоко казано огромните градове и по-големите села. Ако погледнем въпроса в Европа, твърди се, че на никое място нямало машинно гласоподаване. Е, по какъв начин да няма като Белгия гласоподава по този начин от години. Цяла Фландрия, Брюксел район и немскоговорящите общини във Валония на последните евроизбори, май месец, гласоподаваха по този начин 6 в 1 – за европарламент, национални парламенти, районна власт и така нататък 30 хиляди машини разгърнати в 15 000 секции, напълно и само машинен избор. Има си сертифицираща компания, одитираща компания, екип.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР