Дебатът за Белене трябва да бъде пренесен в парламента, да

...
Дебатът за Белене трябва да бъде пренесен в парламента, да
Коментари Харесай

Петкова и БСП със сближени позиции за АЕЦ Белене

Дебатът за " Белене " би трябвало да бъде пренесен в Народното събрание, да чуем всички " за " и " срещу " и да вземем най-хубавото решение за България. Така, на парламентарен надзор, отговори енергийният министър Теменужка Петкова на експлицитен и съответен въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Васил Антонов каква е позицията на държавното управление – би трябвало или не би трябвало да строим АЕЦ " Белене ".

Петкова за следващ път повтори по какъв начин България има лицензирана площадка, с нотификация за плана пред Европейска комисия и с съоръжение за градеж на централа. Енергийният министър сподели и, че в Балканския район ще има недостиг на мощности след 2035 година, на база отчета на Българска академия на науките, само че не разяснява какво ще е ситуацията в България. Тя акцентира още веднъж по какъв начин най-лошият вид, съгласно Българска академия на науките, е да не се прави нищо и ще има 3 милиарда лв. загуба за НЕК. И не не помни отново да каже по какъв начин Българска академия на науките изключва 100% частен план.

Интересен факт е, че аленият народен представител не попита за какво Петкова не сподели каква е позицията на държавното управление, какъвто беше главният му въпрос, вписан и в дневния ред на парламентарния надзор, а стартира да разсъждава и проучва дали е добре да се строи " Белене " или не , като изиска да бъде анулирано решението за заледяване на " Белене ", взето при първото държавно управление на Бойко Борисов, преди 5 години. Антонов се съгласи, че нуклеарният риск от плана задължава страната да взе участие, само че изиска планът да е напълно държавен, а не да има каквото и да е частно присъединяване.

В отговор Петкова уточни, че стратегически вложител е имало - " Атомстройекспорт ", само че не са били контрактувани съществени параметри и по тази причина в този момент планът е спрян. Тя съобщи, че няма мораториум от първото държавно управление на Борисов и тогавашното Народно заседание за градеж на " Белене ", а има единствено заледяване, тъй като няма финансиране.

Припомняме, че отчетът на Българска академия на науките за АЕЦ " Белене " в действителност е част от предоставена от Българския енергиен холдинг задача на Академията да сформира документ за енергийната тактика на България. Основното умозаключение на Българска академия на науките за бъдещето на " Белене " е, че в случай че бъдат изхарчени повече от 10,5 милиарда евро за плана, той ще е губещ при всички положения.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР