Дебатът около синтетичното месо или т. нар. месо от епруветка

...
Дебатът около синтетичното месо или т. нар. месо от епруветка
Коментари Харесай

Синтетичното месо - етичен избор или препъникамък за традиционното селско стопанство

Дебатът към синтетичното месо или така наречен " месо от епруветка " напълно не е привършен и евентуално занапред ще се разгаря. И до момента в който преди време сходна концепция звучеше като научна фантастика, понастоящем тя се трансформира в действителност, която опълчва бранителите на правата на животните и поддръжниците на обичайното селско стопанство, страхуващи се от въздействието на мултинационалните компании, съобщи Българска телеграфна агенция.

Лабораторно отгледаното месо може да влезе в менюто на американските заведения за хранене още тази година, откакто компания от сектора получи зелена светлина от основен регулатор .

Американската организация по храните и медикаментите заяви през ноември, че обработен месен артикул - пилешки гърди, отгледани от основаната в Калифорния " ЪПСАЙД фуудс " (UPSIDE Foods), е безвреден за консумация от хора. Пътят към рафтовете на супермаркетите обаче продължава да е изпълнен с редица компликации.

Досега единствено Сингапур е одобрил продукта за продажба на дребно ,

а израелската компания " Фючър мийт текнолъджис " (Future Meat Technologies) откри първата в света фабрика за произвеждане на лабораторно отглеждано месо. 

Въпреки че синтетичното месо се показва като етична и еко-устойчива опция, италианското министерство на селското стопанство ,

продоволствения суверенитет и горите показа в края на предходната седмица проектозакон, забраняващ лабораторното развъждане на месо за храна на хора и животни, с цел да отбрани " селскостопанското си завещание ".

Текстът на проектозакона планува в Италия да бъде неразрешено " производството на храни от клетъчни култури

или тъкани от гръбначни животни ", което де факто значи да няма опция за произвеждане на култивирано  в лаборатория месо. То е плод на дългогодишна научна работа и се счита, че ще заеме централно място в храненето на бъдещето, написа американското профилирано издание " Уайърд ".

Въпреки това ходът на италианския министър на селското стопанство Франческо Лолобриджида може да се окаже ненужен .

Дори и проектозаконът да бъде утвърден и производството на синтетично месо в Италия да бъде неразрешено, то въпреки всичко може да доближи до рафтовете на италианските супермаркети и до трапезата на италианците, подкопавайки устоите на класическото земеделие и италианските кулинарни обичаи.

По тази причина е подходящо да се обясни: какво в действителност съставлява синтетичното месо, по какъв начин се създава, какви са преимуществата и минусите му и за какво въпреки всичко то може да " дебаркира " в Италия.

Как се прави синтетично месо?

Синтетичното месо, наречено също култивирано или изкуствено, е протеинова храна, получена от развой на " ин витро " развъждане на скотски ембрионални стволови кафези, които се извличат от тъканите на пилета, прасета и наедрял рогат добитък (макар че евентуално може да се употребяват тъкани от всяко животно) и се развъждат в следена среда.

Синтетичното месо е изцяло друго от месото на растителна основа, получено от други храни от растителен генезис

като бобови култури да вземем за пример. Лабораторно отглежданото месо в реалност е артикул от скотски генезис, макар че производството му не е обвързано с развъждането и клането на живи екземпляри, а предстои на точна процедура и способ на асортимент в лаборатория.

Чрез развой на клетъчна диференциация е допустимо стволовите кафези да се трансформират в клетките на съществени тъкани, след което месото се отглежда в специфична среда, която е основана, с цел да се обезпечи нужното хранене за развиването и репродукцията на самите кафези и да се стигне до крайния артикул - месото. 

Предимства и дефекти на синтетичното месо

След като стана ясно какво съставлява синтетичното месо, е значимо да се посочи, доколкото това е допустимо, какви са преимуществата и възможните му дефекти. Към момента наподобява по този начин, като че ли изгодите надвишават вредите.

Според оценките производството на синтетично месо би намалило с към 98 на 100 излъчванията парникови газове

спрямо обичайното произвеждане, защото редуцира потреблението на интензивно земеделие и изисква по-малко ползване на електрическа енергия. А също така понижава и употребяваното количество вода. 

Отглежданото в лабораторни условия месо изисква 95 на 100 по-малко повърхност:

увеличението на свободните терени може да спомогне за превъзмогването на казуса с обезлесяването. Освен това синтетичното месо е етична опция, защото оказва помощ с цел да се избегне клането на 50 милиарда пилета, 1,5 милиарда прасета, 1,5 милиарда овце и 300 милиона крави всяка година. Не би трябвало да се подценяват и данните за сигурността на питателните артикули, защото месото не предстои на въздействието на антибиотици, пестициди и фунгициди и проблемите, до които водят те. 

Недостатъците на синтетичното месо са по-скоро евентуални, а не сигурни .

Всъщност съгласно някои специалисти е мъчно да се възпроизведат всички органолептични характерности, т.е. усет, консистенция и аромат на месото, а други слагат под подозрение общите питателните стойности: съставни елементи като витамин В12 би трябвало да бъдат интегрирани като обособен детайл, макар че нормално даже тези, които ядат месо, се нуждаят от в допълнение количество от този витамин, включен в храната на животните. Не на последно място остават някои подозрения за " дълготрайните изгоди ", само че не са налице научни проучвания, доказващи възможни опасности за здравето, което прави тези подозрения най-малко към сегашния миг безпочвени. Естествено ще са нужни спомагателни проучвания преди синтетичното месо да се озове на трапезата.

Въпреки изброените изгоди от синтетичното месо Италия или най-малко земеделското министерство наподобяват решени да го забранят ,

това обаче не значи, че може да се наложи несъгласие и върху вноса и италианските жители могат да открият в бъдеще синтетично месо по рафтовете на магазините.

Всичко зависи от това, което ще реши Европа .

Според европейските правила за свободно придвижване на артикули и услуги Италия (или която и да е друга страна членка) не може да се опълчи на стартирането на пазара на даден артикул. Това значи, че в случай че " месото в епруветка " бъде утвърдено на общоевропейско равнище от Европейския орган за хранителна сигурност, то може да циркулира свободно на европейския пазар (съответно и на италианския).

В подобен случай единственият неразрешен артикул ще бъде " създаденото в Италия " синтетично месо.

Забраната, наложена от земеделското министерство, като се изключи че наподобява едва ефикасна, изключва Италия от пазар, който е освен еко-устойчив и етичен, само че може да бъде и доста печеливш, написа италианското издание " Мъни ".

Според Лолобриджида този закон ще " отбрани здравето на жителите, на индустриалния ни модел, на нашето качество, на културата или просто на продоволствения ни суверенитет ". За страдание на последователите на тази теза не са налични научни доказателства, че синтетичното месо може да навреди на здравето на жителите, както акцентира и здравният министър Орацио Скилачи.

Изглежда по този начин като че ли, в случай че възбраната влезе в действие, единствените пострадали ще са италианските компании.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР